Українська правда

Зірка російського хокею хоче грати за Україну

Сергей Шемшученко — 9 квітня 2007, 21:49

Хокеїст „Коламбус Блю Джекітс” Микола Жердєв бажає грати за національну збірну України. З проханням залучити його під жовто-сині прапори до менеджерів збірної України звернулися мама та агент гравця. 23-річний Микола Жердєв народився у Києві і є вихованцем школи „Сокола”, однак у віці 13-ть років подався до Росії, де був заграний за молодіжну збірну цієї країни на чемпіонаті світу 2003 року.

За правилами міжнародної федерації хокею Жердєв може виступати за Україну, оскільки не виступав за іншу країну вже більше двох років, однак як нам повідомив менеджер збірної України Василь Фадєєв використати Жердєва на світовій першості у Москві через бюрократичні формальності не вдасться. У кращому разі гравець „Коламбуса” зможе вдягти майку національної збірної України наступного року.

Однак, щоб це сталося, доведеться дуже добре попрацювати в першу чергу нашим функціонерам. У Миколи Жердєва немає українського паспорта і відповідно, громадянства країни в якій народився. У гравця НХЛ є лише свідоцтво про народження в Києві та бажання грати за Україну, яке дає йому формальні підстави розраховувати на швидке отримання „тризубого” паспорта.

Не останню роль у стійкості намірів Жердєва грати за збірну України можуть мати і результати виступів нашої команди на світовій першості у Москві. Щоб гарантовано зберегти право виступати в елітному дивізіоні і наступного року, нашій команді необхідно в першому раунді турніру випередити бодай одну з трьох команд – Росії, Фінляндії або Данії.

Найреальнішим конкурентом виглядають данці. Якщо ж перемоги від команди Сеуканда ми не дочекаємось – боротися за прописку в еліті їй доведеться у втішному турнірі, серед чотирьох найгірших команд першого групового раунду змагань.