Українська правда

Євро-2012. У скільки Україні обійдуться нові стадіони?

Сергей Шемшученко — 23 вересня 2008, 13:18

Майже у 700 мільйонів євро обійдеться будівництво і реконструкція футбольних арен, на яких має пройти українська частина чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Найдорожчим проектом стане реконструкція НСК "Олімпійський" у Києві. Кардинальне оновлення головної арени Євро-2012, після якої усі 73 тисячі глядацьких місць будуть під дахом, обійдеться у 217 млн. євро. Після реконструкції верхній ярус стадіону матиме нове перекриття, а нижній ярус буде повністю перебудовано.

Роботи виконує німецька GMP von Gerkan, Marg und parthner. У цьому місяці мали закінчити внутрішні демонтажні роботи, а до 15 жовтня - обіцяють демонтувати наземну частину торгово-розважального центру "Троїцький" на площі перед "Олімпійським".

Завершення робіт з реконструкції НСК "Олімпійський" заплановано на грудень 2010 року. За погодженням з експертами УЄФА введення в експлуатацію головної спортивної арени має відбутися не пізніше червня 2011 року.

50-тисячний стадіон класу "елітний" у Донецьку, що зараз будується коштами ФК "Шахтар", обійдеться у 175,8 млн. євро. Стадіон введуть в експлуатацію орієнтовано у лютому 2009 року. На стадіоні працюватимуть музей, тематичне кафе і фан-клуб. Плюс на стадіоні побудують ресторани і один із них працюватиме щодня. Арену можна буде експлуатувати для проведення концертів, виставок, видовищних спортивних заходів, боксерських поєдинків тощо.

За планами до 25 лютого 2009 року турецька компанія ENKA має закінчити сто відсотків внутрішніх робіт. Потім почнуться роботи з ландшафту, парку, навігації й укладання зеленого газону, які триватимуть до травня 2009 року. Відкриття стадіону та підписання акту про державну робочу комісію заплановано на 1 липня.

На третьому місці - новий стадіон в Одесі, вартістю 120 млн. євро. Будівництво арени розпочалося на початку вересня. Новий стадіон носитиме ім'я заслуженого тренера України Віктора Прокопенка.

На четвертому місці стадіон у Львові - 85 млн. євро. Арена вміщуватиме 33 тисячі глядачів, паркінг на 1200 місць, готель, та інші об'єкти.

Якщо одесити і львів'яни ще тільки мають намір будувати, то вже готова прийняти футболістів і вболівальників 31-тисячна арена у Дніпропетровську, яка обійшлася господарям "Дніпра" у 45 млн. євро. Будівництво стадіону почалося 2004 року і було розраховане на три роки, проте арену відкрили 14 вересня 2008 року - рівно на рік пізніше. Замовником будівництва виступив "ФК "Дніпро", а втілювала проект у життя німецька компанія "Hochtief".

Найскромніший проект реалізовується у Харкові - реконструкція стадіону "Металіст" оцінюється у 8,2 мільйони євро, дві третини з яких виділяє обласний, а третину - державний бюджети. Закінчення робіт планується 31 грудня 2008 року. Місткість після реконструкції - 43 000 глядачів.

Використані матеріали ЛIГАБiзнесIнформ