Українська правда

XC-2005. На фінському фронті поки без успіху

Сергей Шемшученко — 3 травня 2005, 17:54

Другий крок фінської збірної на шляху до кваліфікаційного раунду не був складним - перемога над Україною з рахунком 4:1. Чотирьохвилинний відрізок на початку другого періоду, коли відзначилися Пелтонен і Тімонен, закріпив перевагу Фінляндії. Їх наступний суперник - збірна Швеції, що розгромила датчан з рахунком 7:0.

Українці вийшли на матч із настроєм попереднього ігрового дня - активні й агресивні. Двічі в дебюті матчу фіни залишалися в меншостях, але далі розіграшу шайби в зоні Бекстрема справа не пішла. Надалі повторився відомий сценарій - Україна не шкодила собі невиправданими видаленнями. Фінляндія відплатила сповна.

На дев'ятій хвилині Роман Сальников був вилучений за підніжку. Анти-Джуссі Ніємі підправив шайбу між щитків Симчука після далекого кидка Петтері Нуммеліна.

Збірна України трималася непохитно, поступившись у першому періоді по кидках 9-19. Якби не відчайдушна гра Костянтина Симчука, рахунок був би куди крупніше. Кращий шанс розмочити рахунок представився Сергію Варламову. Знову, як і на день раніше, Сергій вискочив один на один з воротарем суперника, не став іти в обіграш, кинув під поперечину, але догодив у плече Бекстрему.

Фінські хокеїсти були розсерджені характерною грою українців, що проявлялася в активній "рубалися" ключками. Деякі з них не стрималися після матчу й висловилися про "брудну гру збірні України".

"Я не випробовую поваги до українців, тому що матч проти них перетворюється в подобу змагання зі слешінгу," сказав Оллі Йокінен. "Я радий, що ми закинули кілька шайб, слава Богові, що ніхто не травмований. Не можу сказати, що це був хокей."

Прихильність українських хокеїстів недисциплінованій грі порядком набридла головному тренерові Олександру Сеуканду, про що він сказав на післематчевій прес-конференції.

"Ми знову занадто багато часу провели на штрафній лаві," сказав Сеуканд. "Перед матчем я просив своїх гравців не робити помилок й не вилучатися. З якихось причин вони не почули прохання."

На початку другого періоду Пелтонен замкнув поперечний пас і подвоїв рахунок. Через три хвилини Тімонен довів рахунок до 3:0, і гра була вирішена на користь фінської збірної.

"Сьогодні ми зіграли краще, ніж учора проти Данії," відзначив Еркка Вестерлунд. "Ми були більше активні й реалізували більшість. Гарна перемога."

На шістнадцятій хвилині другого періоду українці сквитали одну шайбу. Сергій Варламов у стилі суперника підправив кидок Слави Тимченка від синьої лінії. У третьому періоді Хентунен також у торкання відновив розрив у три шайби.

Тепер Україна готується до важливого матчу проти Данії, переможець якого вийде у кваліфікаційний раунд. Для Олександра Сеуканда важливо остудити гарячого голови своїх гравців до середи.

Фінляндія ж настроюється на суперництво зі Швецією за перше місце в групі. "Ми зіграли добре, але можемо ще краще," - зазначив Ніємі. "Це наша друга гра на турнірі, і ми додаємо від матчу до матчу."

Фінляндія - Україна - 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
Шайби: 1-0, Ніємі (Нуммелін, Калліо), 8:31 - біл, 2-0, Пелтонен (О.Йокінен, Калліо), 23:55, 3-0, Тімонен (Пярссінен, Н.Капанен), 27:20, 3-1, Варламов (В.Тимченко, Шахрайчук), 35:38 - біл, 4-1. Хентунен (Каралахті, Н.Капанен), 57:38.
Фінляндія: Бекстрєм. Каралахті - Тімонен, Пелтонен - О.Йокінен - Калліо. Нуммелін - Ніємі, Пярссінен - Н.Капанен - Хентунен. Кукконен - Вянянен, Хагман - Халь - Ріта. Ю.Йокінен - Елоранта - Я.Рууту. Сараво, Пакаслахті.
Україна: Симчук. Климентьєв - Толкунов, Литвиненко - Цируль - Сальников. В.Тимченко - Срюбко, Варламов - Шахрайчук - Касянчук. Гунько - Люткевич, Бобровников - Савенко - Матвійчук. О.Тимченко - Побєдоносцев - Семенченко. Ісаєнко.

www.sokil.kiev.ua