Українська правда

Всесвітня олімпіада. Україна націлюється на "золотий" дубль

Сергей Шемшученко — 24 листопада 2008, 20:25

Перед завершальним туром Всесвітньої шахової олімпіади чоловіча збірна України посідає другу позицію у командному заліку, маючи рівну кількість очок з лідером - збірною Вірменії - і поступаючись тільки за додатковим показником - коефіцієнтом Зоннеборна-Бергера.

Турнірне становище команд після десятого туру. Чоловіки:
1. Вірменія (17 очок, 339,0 - коеф. Зоннерборна-Бергера)
2. Україна (17, 309,5)
3. Ізраїль (16, 315,5)
4. Китай (16, 291,5)
5. Росія (15, 309,0)

У вівторок українці гратимуть із збірною США, Вірменія - з Китаєм, Ізраїль, що наступає українцям на п'яти, гратиме з Голландією.

"Шанси наших чоловіків на чемпіонство я б оцінив у 45 відсотків - говорить екс-чемпіон світу Руслан Пономарьов у інтерв'ю газеті "Сегодня" - У вірмен перевага за рахунок додаткових показників, плюс перемога над Китаєм їм гарантує "золото". Але китайці відомі своєю непоступливістю, так що вірменам буде непросто. Ми ж зустрічаємося з американцями. Думаю, з ними можна домовитися. Там же грає наш Саша Оніщук. Та і Штати об'єктивно на кожній з дошок виглядають слабкіше за Україну. Біда нашої команди в Дрездені, що тільки один Захар Єфименко стабільно добре виступає. Чи вистачить Захара на ще один подвиг?"

Отже у останньому турі українцв влаштує тільки перемога, і лише у тому випадку, якщо Вірменія не переможе Китай - тоді Україна здобуде олімпійське "золото". Якщо ж українці зіграють унічию, то Ізраїль може позбавити Україну навіть "срібла", адже додаткові показники у нього вищі.

Турнірне становище команд після десятого туру. Жінки:
1. Польща (17 очок, 302,0 - коеф. Зоннерборна-Бергера)
2. Україна (16, 343,0)
3. Грузія (16, 330,5)
4. Сербія (16, 277,5)
5. США (15, 321,0)

"Що стосується жіночої команди - говорить Руслан - їм набагато простіше. Золоті медалі дівчата розіграють у очній зустрічі з Польщею. Лише перемога робить українок чемпіонками. Безумовно, наші шанси вищі. Хіба ж полячки якісь суперсильні? А ось наша збірна дуже добре виступає на Олімпіаді".

Варто зазначити, що у разі нічиєї у зустрічі Україна-Польща, шансом здобути "золото" може скористатися Грузія. Якщо ж Україна програє, то може взагалі залишитися за межами призової трійки, але будемо вважати, що такий сценарій з розряду фантастичних.