Українська правда

Відвідуємо басейн: як не заразитися грибком

Сергей Шемшученко — 12 червня 2014, 12:30

Без сумніву, плавання – один із найкорисніших видів спорту. Воно зміцнює м’язи, укріплює серцево-судинну систему й допомагає позбавитись зайвої ваги. Однак не варто забувати, що похід до басейну пов’язаний з цілим комплексом гігієнічних процедур. Тому кожен, хто хоче стати "золотою рибкою", мав би знати кілька простих правил відвідин басейну, аби не підхопити там якусь неприємну хворобу, приміром, грибок.

Вологе середовище – ідеальне місце, щоб підхопити грибок. Уявіть собі: щодня до басейну приходять десятки, а то й сотні людей. Вони перевдягаються, приймають душ, плавають разом, торкаються тих самих бортиків. Звісно, ви можете бути спокійні, що дотримались усіх правил гігієни. Але чи можна бути певним, що інші відвідувачі вчинили так само?

Щоб уникнути грибка (або мікозу), слід зважати на кілька факторів. По-перше, не контактувати із зараженою поверхнею. Інколи достатньо взути чужі змінні капці, щоби підхопити інфекцію. По-друге, берегти захисні функції шкіри. Подряпини, ранки, суха шкіра на ступнях – усе це сприяє ураженню грибком. По-третє, посилювати імунітет. Якщо організм не готовий протидіяти грибку – ймовірність зараження зростає.

Дотримуйтесь кількох простих правил при відвідинах басейну, щоб уникнути зараження:

  • Носіть із собою не лише купальник і шапочку, а й змінне взуття, рушник і мило. Ніколи не ходіть босоніж у басейні, навіть по бортику. Крім того, не слід сідати на будь-які поверхні без підстилки.
  • Обов’язково приймайте душ до і після відвідин басейну, навіть якщо вдома це вже зробили. Особливу увагу приділяйте зоні між пальцями та на згинах шкіри.
  • Якщо визначаєтеся з басейном, поцікавтесь, чи беруть там регулярно санітарні проби, як часто змінюють воду, чистять душові кабінки. Більшість алергій спричинені хлорамінами – речовинами, що виникають при хлоруванні води. Непогана альтернатива – очищення за допомогою озонування. Тому обов’язково дізнайтесь, який вид дезінфекції води використовують.
  • Краще не ходіть у басейни з підігрівом. Є думка, що грибки розмножуються у трубах басейнів, які не дезінфікуються. І при закачуванні гарячої води потраплять у басейн.
  • Періть рушник для басейну при високій температурі. А змінне взуття час від часу обробляйте протигрибковими засобами). Якщо на шкірі є пошкодження, їх краще теж обробити для профілактики.
  • Не відвідуйте басейн, якщо ви застудилися чи щойно після хвороби – ослаблений організм вразливий до грибка.

Що робити, якщо ви підхопили грибок

Від грибка не застрахований ніхто. Можна дотримуватися усіх правил, проте зрештою все ж помітити на своїх стопах тріщини, сухість і лущення шкіри. Якщо знайшли у себе схожі симптоми – слід звернутись до дерматолога, який поставить правильний діагноз і призначить лікування. Гарний ефект у боротьбі з мікозом показують протигрибкові препарати Ламізил®, що містять активний компонент тербінафін. Вони випускаються у кількох формах (спрей, крем або гель), однак одним серед найбільш ефективних серед них є Ламізил® Уно. Він може допомогти позбутися грибка та пройти курс лікування лише одним нанесенням завдяки ледь помітній невідчутній плівці, яку створює на шкірі, та вже за 15 хвилин* після використання сприяє полегшенню основних неприємних симптомів – печіння та свербежу. Тому може ідеально підійти для тих, хто веде активний спосіб життя і не хоче витрачати багато часу на багаторазове застосування препаратів.

Детальніше про Ламізил® Уно ви дізнаєтесь з відео:

* Згідно з результатами дослідження: Efficacy and safety of a new single-dose terbinafine 1% formulation in patients with tinea pedis (athlete's foot): a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Ortonne JP1, Korting HC, Viguié-Vallanet C, Larnier C, Savaluny E.//J Eur Acad Dermatol Venereol. 2006 Nov;20(10):1307-13.

Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та обов’язково ознайомтеся з інструкціями на лікарські засоби. Перелік протипоказань та побічних ефектів зазначено в інструкціях для медичного застосування. Ламізил®, крем 1% по 15 г або по 30 г у тубах. Р.П. №UA/1005/03/01 від 10.07.2009. Ламізил® Дермгель, гель 1% по 15 г у тубах, Р.П. UA/1005/04/01 від 09.06.2010. Ламізил® Уно, розчин нашкірний, плівкоутворюючий 1 % по 4 г у тубах № 1. Р.П. № UA/1005/05/01 від 30.11.2012. Ламізил®, спрей нашкірний 1% по 15 мл або по 30 мл у флаконах № 1, Р.П. № UA/1005/01/01 від 20.01.2014.