Українська правда

Відомі гімнасти просять Захарову припинити провокації

Сергей Шемшученко — 19 листопада 2008, 15:08

Українська федерація гімнастики просить Стеллу Захарову припинити "провокаційні та дезінформаційні дії" щодо федерації, які завдають шкоди її міжнародному іміджу.

Про це йдеться в заяві видатних гімнастів, поширеній федерацією.

В заяві відзначається, що за останнi два роки Українська федерацiя гiмнастики "досягла значних успiхiв в органiзацiї гімнастичної дiяльностi в Україні", було пiдготовлено два призери олiмпiйських iгор - Ганна Бессонова, Олександр Воробйов; чотири чемпiони свiту - Бессонова, Краснянська, Попов, Щерба, два чемпiони Європи, призери інших змагань.

"Загальна кiлькiсть здобутих нагород на етапах Кубка свiту, унiверсiадах складає: 17 золотих, 19 срiбних, 17 бронзових медалей. Завдячуючи зусиллям тренерiв і фахівців відновлюється проведення традиційних змагань, створено конкурентоспроможний юнiорський склад, та найближчий резерв національної збірної", - йдеться в заяві.

"Вперше за всю iсторiю свого iснування федерацiя має стабiльний фiнансовий стан, почала виплачувати iменнi стипендії спортсменам, забезпечує виїзди на мiжнароднi змагання, бере участь у низцi заходiв FIG та UEG. Усе це сьогодні успішно впроваджується керівним складом та членами УФГ", - зазначають спортсмени.

Водночас, за словами авторів заяви, УФГ та українську гiмнастичну спiльноту "лихоманять агресивнi i руйнiвнi заяви та дії у минулому спортсменки, олімпійської чемпiонки Стелли Захарової (Хлус)".

В федерації нагадали, що Захарову виключили у 2005 році з членiв УФГ і вона не є членом жодної іншої спортивної організації.

"З моменту заснування турнiру свого iменi, вона цiлком самоусунулась вiд спортивного життя та нагальних проблем гiмнастики i вибухає своєю активнiстю лише задля проведення турнiру власного iменi. У зв'язку з чим усi її заяви та, начебто, переймання проблемами української гiмнастики є за своєю суттю безпідставними та далекими вiд реальностi", - йдеться в заяві.

При цьому заявники стверджують, що президiя УФГ неодноразово пропонувала припинити конфлiкт та налагодити спiвпрацю з Захаровою, залучити її до органiзацiйних питань, дати можливiсть завоювати авторитет i повернутись до лав гімнастичної спiльноти України.

"Проте, Захарова продовжує вдаватись до неправдивих та наклепницьких висловлювань на адресу федерації та дискредитує її на рiвнi державних та недержавних iнституцiй, в очах української та мiжнародної спiльноти, що в свою чергу призводить до дезорганізації в роботi української гімнастики", - йдеться в заяві.

"Ми видатні спортсмени та члени УФГ висловлюємо рiшучий протест та засуджуємо такого роду провокаційні та дезінформаційні дії Захарової, які не сприяють розвитку видів спорту віднесених до компетенції УФГ, наносять непоправної шкоди її іміджу на міжнародній арені та пiдготовцi висококвалiфiкованих спортсменiв", - наголошується в зверненні.

Заяву підписали олiмпiйський чемпiон, головний тренер збірної команди України Ігор Коробчинський, Ірина та Альбіна Дерюгіни, Ганна Безсонова, Олександр Воробйов, Юрій Нікітін, Валерій Гончаров, Ірина Краснянська, чемпiонка свiту та Європи, віце-президент УФГ з спортивної гімнастики Оксана Омельянчик, олiмпiйський чемпіон Богдан Макуц та інші відомі спортсмени.