Українська правда

Варламов знову в НХЛ

Сергей Шемшученко — 10 березня 2004, 12:32

У Національній хокейній лізі завершився трансферний період, і останньою зареєстрованою угодою став обмін лівими крайніми, котрий оформили "Сент Луїз блюз" і "Ванкувер кенакс". Райана Ріді обміняли на киянина Сергія Варламова. Таким чином, один із найобдарованіших вихованців українського хокею перейшов у свою третю команду NHL. Варламов, після "Калгарі флеймз" і "Сент Луїс блюз" став новачком "Ванкуверу". Сергій повертається в Канаду, і дуже хочеться вірити, що на канадській землі Варламов знову заграє так, як робив це наприкінці 90-х.

Кращий юніор канадського хокею в 1998 році, учасник матчу "Усіх зірок" ліги WHL, Варламов був великою надією "Калгарі", але після блискучих ігор у WHL і AHL де українець клепав не менш 20 шайб за сезон, у NHL показати результативну гру Варламову не вдавалося. Для порівняння, разом із Сергієм у фарм-клубі "Калгарі флеймз" ходив Мартін Сент Луїс. З ним у 98 і 99 роках Варламов боровся за титул найрезультативнішого гравця "Сент Джонс флеймз". На сьогодні Мартін - кращий бомбардир "Торонто мейпл лифс", а Сергій на жаль - далекий від оптимальної форми.

Варламова переслідували травми. Кращий на сьогодні сезон в NHL у Варламова прийшовся на 2001-2002 рік, коли в 52 іграх українець закинув за "Сент Луїс" 5 шайб і зробив 7 передач. У 2002-2003 роках Сергій провів у лізі тільки 3 гри, а в цьому сезоні грав винятково у фарм-клубі ("Worcester IceCats") де в 43 іграх закинув 7 шайб, зробив 16 передач і набрав 18 хвилин штрафу.

Обмін Варламова на Райана Ріді можна вважати більш вигідним для "Ванкувера". Канадці отримали нехай давно не гравшого в NHL, але все-ж досвідченого і знайомого з успіхами Варламова, тоді як Ріді, якому так-жі як і Варламову виповниться цього року 26 років міцно закріпив за собою місце старожила AHL. Обраний у 97 році в 4-м раунді драфту "Калгарі флеймз", Ріді так жодного разу і не зіграв у NHL. Гравець стабільно грав у низжих північноамериканських лігах.

www.sports.com.ua