Українська правда

В українській гімнастиці новий скандал

Сергей Шемшученко — 14 листопада 2008, 14:47

Схоже, українська гімнастка й півроку не може прожити без скандалу. Не встигла ще Україна розсьорбати всі перипетії навколо дискваліфікації Ірини Дерюгіної, а на горизонті вже зажевріли нові навкологімнастичні розборки.

Що цікаво, фігуранти скандалу ті ж, через яких українську гімнастику вже лихоманило два роки тому - Стелла Захарова і керівництво федерації гімнастики.

Як відомо, у 2005 році Стелла Захарова на короткий строк посіла посаду президента Федерації, змінивши на цій посаді Ігоря Коробчинського, 50 голосами проти 49. Захарову звинуватили у фальсифікаціях, розборки перейшли до Печерського суду. Зрештою конфлікт було залагоджено за участю президента Міжнародної федерації Бруно Гранді і Сергія Бубки, і федерацію очолив "варяг" Віктор Корж.

Два роки сторони просто обмінювались шпичками в інтерв'ю, і ось конфлікт вибухнув із новою силою.

За останній тиждень Стелла Захарова провела вже дві прес-конференції , на яких звинуватила керівництво федерації гімнастики в тому, що воно блокує проведення нею "Кубка Стелли Захарової".

"Ми уже чотири роки терпимо знущання не Федерації гімнастики України, а саме її голови Віктора Коржа. Так далі продовжуватися не може. Я сьогодні вирішила, що ми будемо виходити і самі повідомляти українському народу, наскільки знущається президент Федерації гімнастики України, забороняючи проводити в Україні змагання, які розвивають українські спорт та гімнастику", - заявила олімпійська чемпіонка-80 на прес-конференції.

Йдеться про те, що українська федерація відмовилась включати турнір Захарової до сітки міжнародних змагань, запропонувавши туди натомість турнір пам'яті Бориса Шахліна.

Самій же Захаровій запропонувано стати співорганізатором турніру на честь легендарного гімнаста, що пішов із життя цього літа.

Утім олімпійська чемпіонка на таку пропозицію не погодилась.

"Я - законослухняна людина. Я не хочу стрибати вище своєї голови. Але коли одна людина вирішує долю всієї гімнастики й одна людина диктує нам, як нам жити і як нам далі працювати в нашій спортивній гімнастиці, коли одна людина забороняє всім людям, що працюють з ним, мати свою думку - це страшно. Кубок був, є й буде, і не їм вирішувати", - запевнила Захарова.

Насамкінець олімпійська чемпіонка нагадала опоненту, що той повністю розвалив гімнастику, що чоловіча гімнастична збірна навіть не пробилася на Олімпіаду, а єдиний призер Пекіну Олександр Воробйов "змушений був тренуватися на одному кільці над ямою".

Віктор Корж, вислухавши звинувачення на свою адресу, і сам скликав конференцію. Головним месиджем її стала теза "із жінками я не воюю", але турнір Стелли Георгіївни занадто дорого обходиться.

"Я не взяв документи із собою, але сподіваюсь, що ви мені повірите. Турнір Захарової проводився за бюджетні кошти, і затрати в рази перевищували видатки на інші турніри. Ішлося загалом про суми 2 мільйони, 1 мільйон....це при тому, що ми цього року звозили команду на турнір до Чехії за 35 тисяч гривень і за значно менші кошти провели командну зустріч з чотирма країнами світу", - зазначив Корж.

Крім того, за його словами благодійний фонд Захарової не має права сам проводити змагання, а відповідальність за турнір доводиться брати федерації.

"Стелла Георгіївна не є членом федерації, її звідти виключили - це думка не моя, а делегатів, - за неетичну й некоректну поведінку . Вона також не є членом НОК чи іншого спортивного органу. Крім того, виникли проблеми у нашій взаємодії", - зазначив президент.

Як розповів ще один учасник конференції Коржа тренер національної збірної Ігор Коробчинський справа в тому, що турнір Захарової проводиться в той час, коли збірна країни має виступати на інших міжнародних стартах.

"Таким чином, ми не можемо виставити на нього основний склад нашої збірної, і більше того, виходить, що цим турніром ми розвиваємо наших конкурентів, а не свою команду", - пояснив він.

Більш того, турнір поступово вироджується з дорослого в юніорсько-дитячий.

Тому, за словами Коржа, федерація і вирішила робити ставки на турнір пам'яті Шахліна, включати його до календаря міжнародних змагань і добиватися для нього статусу етапу Кубка світу.

Що ж до Захарової, то Корж, за його висловом, готовий придумати їй хоч 20 способів, як застосувати гроші її спонсорів на благо української гімнастики.

Втім опоненти олімпійської чемпіонки сумніваються, що вона на це піде, бо грошей в неї немає, так само, як і немає розрекламованої в ЗМІ школи Захарової.

Більш того, в стані ворогів Захарової підозрюють, що ставлячи такі високі бюджети для свого турніру олімпійська чемпіонка таким чином просто заробляє собі на життя.

Прочитавши такі звинувачення в ЗМІ, Стелла Георгіївна не стерпіла й скликала нову прес-конференцію, де обізвала Коржа "туристом" і розбазарювачем чужого майна.

"Його вигнали з товариства "Динамо" за продаж усіх спортивних майданчиків, а зараз він хоче своїми брудними лапами знищити моє дітище - Кубок Стели Захарової", - зазначила гімнастка.

"Він награбував мільйони, продав кінно-спортивну базу", - додала Захарова.

За її словами, більш того, Віктор Корж не виконав своїх зобов'язань згідно з Меморандумом між ним і Захаровою від 16 березня 2006 щодо відновлення останньої у Федерації гімнастики України і можливе її призначення віце-президентом.

"Він мені нагадує туриста, який на велосипеді сюди приїхав, і має так само поїхати. Тільки, напевно, вже без коліс", - обурилась чемпіонка на опонента.

"Після олімпійського циклу має бути конференція ФГУ. От побачите, переоберуть президію федерації, однак не президента", - додала Захарова.

Не виключено, що саме близькість цієї конференції і додала вогню нині триваючій полеміці навколо турніру Захарової.

Утім навряд чи можна сподіватися, що подібне з'ясування стосунків щось дасть українській гімнастиці. Після чергової порції "компліментів" на адресу Коржа Захарова навряд чи доб'ється кращої долі для свого турніру. Зате українська гімнастика отримає ще один ляпас по своєму іміджу, який і так має досить підмочену репутацію у світі.