Українська правда

УЄФА попереджує Польщу про Євро

Сергей Шемшученко — 3 жовтня 2008, 13:52

Учора УЄФА попередила польський уряд про те, що призупинення діяльності Федерації футболу (ФФ) Польщі може поставити під сумнів проведення на її території Євро-2012. У неділю Міністерство спорту призупинило діяльність ФФП через неспроможність боротися із корупцією, і уряд призначив спеціального адміністратора для управління організацією.

Проте УЄФА - керівний орган європейського, та ФІФА - керівний орган світового футболу, стверджують, що вони не визнають призначеного адміністратора через твердий принцип: політичного втручання у діяльність національних федерацій футболу бути не повинно.

Вільям Гайар, директор УЄФА зі зв'язків із громадськістю та спеціальний радник президента Мішеля Платіні, попередив, що нерозв'язання ситуації може вплинути на підготовку до Євро-2012, котрий Польща приймає разом із Україною.

"Ми сподіваємося вирішити проблеми до кінця жовтня, щоб вони не вплинули на підготовку до Євро-2012", - повідомив Гайар. - "Проте якщо проблему не вирішать, і польській ФФ не дадуть можливості працювати - це вже інша справа, і тут вже можна буде ставити питання про проведення Євро-2012".

"Чемпіонат Європи організують польська та українська ФФ, а не уряди країн. Якщо не буде легітимної ФФ у Польщі, Євро-2012 там не буде - нам до цього ще далеко, проте вони повинні це врахувати".

Лише минулої п'ятниці УЄФА офіційно попередила Польщу та Україну, що вони повинні прискорити підготовку до чемпіонату, щоб відповідати вимогам.

Гайар заявив: "Повернімося до того, що відбулося у п'ятницю, коли були висунуті певні вимоги - якщо вони не будуть виконані, ситуація ускладниться". За словами Гайара, УЄФА та ФІФА не були вражені заявами польського уряду про корупцію в спорті і не зустрічатимуться із адміністратором Робертом Завлоським.

"У польській ФФ вибори мали відбутися 31 жовтня, а отже, демократичний процес був порушений", - заявив Гайар. - "Такого роду звинувачення вже висували та згодом знімали в минулому".

"Ми визнаємо тільки Міхала Лісткєвіча, керівника польської ФФ, ми не знаємо цього іншого хлопця і не плануємо зустрічатися з ним чи спілкуватися". ФІФА та УЄФА працюватимуть разом, щоб вирішити, якими будуть наступні кроки, їх обговорюватимуть на наступному засіданні виконавчого комітету ФІФА у Цюріху 23 та 24 жовтня".

Міністр спорту Польщі Мірослав Джевєцький звинуватив польську ФФ у використанні Євро-2012 у якості щита, щоб сховатися за ним та уникнути відповідальності за порушення закону. Він заявив: "Вони хотіли використати Євро-2012 як щит, щоб захистити себе, проте до Євро-2012 ще чотири роки і ми все вчасно підготуємо".

ФІФА застерігала Польщу минулого року, коли Томаш Ліпєц, попередник Джевєцького, призначив спеціального адміністратора на посаду керівника ФФП у рамках боротьби із корупцією. "Я не боюся, що ця ситуація повториться. Попередній міністр Ліпєц призначив власного адміністратора і я подав позов до арбітражного суду", - повідомив Джевєцький.

Оригінал статті

pressing.net.ua