Українська правда

Українець Олександр Моїсеєнко посів друге місце на Aeroflot Open

Сергей Шемшученко — 25 лютого 2009, 19:29

Український гросмейстер Олександр Моїсеєнко посів друге місце у головному турнірі шахового фестиваля "Aeroflot Open - 2009", який завершився у середу, 25 лютого, в Москві. Переможцем турніру став француз Етьєн Бакро, який випередив Моїсеєнка лише за додатковим показником, - у обох гросмейстерів по 6,5 очок із 9-ти можливих. Обидва здобули по 4 перемоги і не мають жодної поразки.

Переможець турніру здобув право взяти участь у супертурнірі в Дортмунді, який відбудеться у липні, а також 21 тис. євро призових. ("Срібний" призер отримає 12 тис. євро).

Олександр Моїсеєнко. Фото Chessbase.com

Українець Юрій Айрапетян здобув 5 очок і посів 22-ге місце, Ярослав Жеребух із трьома очками на 68-му місті.

Турнір проводився за швейцарською системою у 9 турів. Контроль часу - 2 години на 40 ходів, потім по 1 годині на 20 ходів і по 15 хвилин до кінця партії кожному учаснику з додаванням 30 секунд на хід. Усьго у головному турнірі А1 взяли участь 78 шахістів.

Запам'ятається також Aeroflot Open-2009 і гучним скандалом. Після шостого туру знявся з турніру рейтинг-фаворит азербайджанець Шахріяр Мамедъяров, який запідозрив росіянина Ігора Курносова у нечесній грі. "Під час партії мій суперник після кожного свого ходу виходив із зали, брав куртку і йшов до туалету. Після підозри у нечесній грі на 14-му ході я запропонував нічию, він відмовився. 11 ходів ми грали швидко, на 12 ході я зробив хід, який ввів суперника у оману. Подальші ходи з його боку були зроблені по першій лінії rybka (найпотужнішої насьогодні шахової програми - Чемпіон), що дозволило йому швидко здобути перемогу" - говориться у листі Мамедьярова до організаторів турніру.

Курносов також переграв чорними іншого фаворита, переможця Moscow Open-2009 Олександра Оніщука, лідирував у заліку після 6-7 турів, і у підсумку опинився на шостому місці з 6-ма очками.