Українська правда

UEFA боїться українських політиків і їхніх криз

Сергей Шемшученко — 19 вересня 2008, 15:32

Представники Європейського футбольного союзу (UEFA) стурбовані подіями в політичному житті України і їх можливим впливом на хід підготовки до проведення матчів Євро-2012.

Про це йдеться 18 вересня в штаб-квартирі UEFA у Ньйоні, де відбулося четверте засідання Спостережливого комітету Євро-2012.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі віце-прем'єра, у роботі засідання взяли участь перші особи Європейського футбольного союзу, президент ФФУ Григорій Суркіс, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник і глава виконавчої дирекції Євро-2012 Іван Федоренко.

"У першу чергу членів наглядової ради стурбував не стільки стан підготовки до турніру, як стабільність політичної ситуації в Україні", - відзначив Григорій Суркіс.

Зокрема, на початку засідання генеральний секретар UEFA Девид Тейлор звернувся до Васюника з проханням надати Європейському футбольному союзові інформацію щодо політичної ситуації в Україні.

За словами Тейлора, керівництво UEFA хотіло б уникнути політичних ризиків у контексті виконання гарантій і зобов'язань української влади перед UEFA. У відповідь віце-прем'єр заявила, що Євро-2012 став першим проектом в історії України, що об'єднав усі політичні сили.

Тому він запевнив, що політична ситуація не вплине на підготовку країни до проведення фіналу 2012 року і на урядові зобов'язання, що Україна взяла на себе перед UEFA.

Він також відзначив, що вперше українська делегація приїхала з конкретними досягненнями. Є прогрес по всіх інфраструктурних об'єктах, особливо - по головному стадіону країни - київському НСК "Олімпійський".

"Цей результат - спільне досягнення, отримане завдяки тісному співробітництву з експертами ФФУ і UEFA. В Україні в даний час діє єдина команда", - підкреслив Васюник.

Експерти UEFA погодилися з оцінками віце-прем'єра і відзначили істотний прогрес у підготовці НСК "Олімпійський". На сьогодні головні вимоги UEFA щодо цього об'єкта Євро-2012 виконані. У той же час у Ньйоні відзначають, що реконструкція головної футбольної арени повинна початися в 2008 році, щоб завершитися до 2010.

Також у UEFA відзначили надання урядом України фінальних гарантій щодо підготовки аеропортів і інфраструктури розміщення. А на питання експертів, чи будуть гарантії на папері виконані, Васюник запевнив: "Українська команда одержала досвід рішення кризових ситуацій на прикладі НСК "Олімпійський. А тому в наступні півроку продемонструє конкретні результати і на цих об'єктах".

UEFA буде продовжувати моніторинг реалізації конкретних проектів Євро-2012, звертаючи пильну увагу на реалізацію усього, що Україна зобов'язалася здійснити до футбольного фіналу.

Підсумкове рішення щодо перспективи наступної участі України і Польщі в підготовці до проведення чемпіонату Європи 2012 року Виконком UEFA обнародує 25-26 вересня в Бордо.

Коментуючи майбутнє засідання, Суркіс висловив сподівання, що його учасникам не доведеться акцентувати увагу на політичній ситуації в країні, що одержала право провести Євро-2012, а зосередяться на практичних аспектах підготовки до турніру.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Стратегічна рада UEFA не позбавитиь Україну рава проводити фінальну частину Євро-2012.