Українська правда

У вівторок Платіні почне інспектувати Україну

Сергей Шемшученко — 14 квітня 2009, 10:15

У вівторок, 14 квітня, розпочнеться дводенний робочий візит до України президента Європейського футбольного союзу Мішеля Платіні. Це вже п'ятий візит керівника УЄФА до Києва.

Разом з Мішелем Платіні до Києва прилетять генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор, комісар Євро-2012 Жак Ламбер, директор Євро-2012 Мартін Каллен, комерційний директор УЄФА Філіп Марграф, директор департаменту з питань змагань УЄФА Джорджо Маркетті, директор департаменту з питань послуг Стів Ешліманн, керівник підрозділу операційної діяльності Євро-2012 Хаймо Ширгі та виконавчий директор компанії UEFA Media Technologies Александр Фуртуа.

15 квітня в Будинку футболу відбудеться розширена нарада за участі представників УЄФА та української сторони, зокрема - президента ФФУ Григорія Суркіса, директора турніру Маркіяна Лубківського, віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника, керівника Координаційного бюро Євро-2012 Іллі Шевляка.

Під час наради відбудеться презентація процесу підготовки країни до проведення фінального турніру, зокрема - інфраструктури приймаючих міст Євро-2012. Окрім того, буде обговорено низку інших питань, пов'язаних із чемпіонатом.

Як повідомляє прес-служба ФФУ, Мішель Платіні став найіменитішим іноземним гостем на першому Меморіалі Валерія Лобановського, який відбувся 12-14 травня 2003 року. До Києва француз привіз Рубіновий орден УЄФА "За заслуги", присуджений великому українському тренерові роком раніше, вручивши високу нагороду доньці Валерія Васильовича - Світлані.

"Лобановський був легендарною особистістю, - сказав Мішель у своєму виступі на стадіоні "Динамо". - Він показав, у якому напрямі розвиватиметься футбол у майбутньому".

5-6 листопада 2003 року в Києві відбулося виїзне засідання Виконкому УЄФА - перший подібний захід на території колишнього СРСР. Мішель Платіні, обраний у найвищий виконавчий орган Європейського футбольного союзу в 2001-му, разом із колегами брав участь в обговоренні комплексу нагальних питань.

Зокрема, члени Виконкому заслухали звіт про підготовку до фінального турніру Євро-2004 і визначили розміри виплат командам-учасницям. Тодішній голова УЄФА Леннарт Йоханссон на зустрічі з Президентом України Леонідом Кучмою підтримав ідею про спільну українсько-польську заявку на участь у тендері Євро-2012.

Третій приїзд Платіні у нашу столицю відбулося 26 листопада 2006 року. Разом із іншими впливовими діячами світового футболу Мішель, який тоді готувався до чергових виборів президента УЄФА, взяв участь у церемонії відкриття київського Будинку футболу, визнавши його однією з найсучасніших штаб-квартир, що їх мають національні федерації.

Нарешті, 3 липня 2008 року, в рамках візиту делегації УЄФА, вже в якості голови Європейського футбольного союзу Платіні зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. За підсумками спілкування з першими особами держави та переговорів із представниками організацій, відповідальних за підготовку Євро-2012, був складений звіт для Виконкому УЄФА.

На підставі цього документу у вересні минулого року виконавчий комітет підтвердив свою довіру Україні та Польщі як організаторам континентального форуму.

"Ми вам довіряємо", - таким було резюме президента УЄФА після його останнього відвідування нашої країни.