Українська правда

"У марафоні навіть десятка-п'ятнадцятка кращих - це результат"

Сергей Шемшученко — 24 липня 2008, 17:39

Коли мова заходить про медалі України з дисциплін легкої атлетики у Пекіні, фахівці одразу називають два прізвища - семиборки Людмили Блонської (виступить також у стрибках у довжину) та штовхальника ядра Юрія Білонога. Погоджується з такою думкою й прес-секретар Федерації легкої атлетики України Олена Слободянюк. Проте, на її думку, від тренерів не варто чекати прогнозів.

Про прогнози

Сказати, що у нас буде 3-5-7 медалей буде неправильно. Навіть на прес-конференції після відбіркового етапу, що нещодавно відбувся на НСК "Олімпійський", тренери утрималися від таких оцінок. Тому і Федерація не озвучить якоїсь цифри. Команда складається з сімдесяти трьох чоловік, з яких сорок три жінки. В основному склад молодий, причому більшість виконали олімпійський норматив "А", тому є сподівання що на цій Олімпіаді буде найбільше фіналістів. Фактично немає таких видів, в яких українці не заявлені.

Про підготовку

Більшість спортсменів перебувають на тренувальних зборах (на олімпійській базі у Конча-Заспі - ред.), дехто перебуває за кордоном. Але всі будуть їхати через Київ, відправлятися будуть групами. Наприклад, Людмила Блонська буде повертатися у той час, коли остання група буде тільки їхати у Пекін. Деякі спортсмени будуть приїжджати лише під свій виступ. Ті, хто виступає не один, а два дні - їхатимуть за тиждень. Це передусім, витривалість, багатоборство і стрибки.

Про форму

У Федерації легкої атлетики України вже багато років діє контракт із Nike на міжнародних стартах. Ця спортивна форма не була несподіванкою для спортсменів, адже минулого року з представниками Nike були погоджені кольорові рішення, комплектація тощо. Атлети виступають у цій формі вже кілька років. Нарікань від спортсменів на цей час немає. Крім нас кілька провідних спортивних країн також екіпіруються формою Nike.

Про конкуренцію

Результати ростуть не так стрімко як у вісімдесятих роках. Перемагають уже соті секунди навіть у видах витривалості. У деяких видах конкуренція збільшується, у деяких - спадає. Звичайно, більшість лідерів минулої Олімпіади вже не виступатимуть, з'явилися нові імена. Дуже багато молодих спортсменів, які беруть участь в Олімпіаді у 20-22 роки. Всі країни беруть участь - тому конкуренція велика. Але не зважаючи на те, що у деяких видах складно конкурувати, наші спортсмени будуть змагатися. Наприклад, у видах на витривалість, де європейцям взагалі важко конкурувати, наші марафонці показують дуже пристойний час. Навіть десятка-п'ятнадцятка кращих - це результат.