Українська правда

У Львові призупинили будівництво стадіону

Сергей Шемшученко — 4 вересня 2008, 15:00

У Львові призупинено будівництво стадіону до "Євро-2012". Натомість сьогодні на місці, наданому під спортивну арену, львівський "Геотехнічний інститут" проводить геологічні дослідження - вивчає ґрунти та підземні води. Будівельні роботи планується відновити 20 вересня.

О 9.55 годині - тиша і спокій. Ділянка на вул. Стрийській-вул. Кільцевій. Ні душі. На 25 га землі вже повністю скошено траву, однак вона вже починає проростати знову. Там, де трохи менше як місяць тому зняли шар родючого грунту, утворилося невеличке озерце.

З боку кільцевої дороги вже добудовано огорожу. На ній красуються логотип "Альпіни". Під огорожею самотньо стоїть той самий вагончик для робочих. У ньому порожньо. Паспорта об'єкта досі ніде не встановлено.

10.15. На полі з'являється вантажний автомобіль з буром. Як розповів бурильник, пан Михайло, зараз на ділянці працює тільки бригада геодезистів та геологів - працівників ВАТ "Геотехнічний інститут" Львова. Беруть пробу грунту. На цей час усі інші роботи на ділянці призупинено.

- Уже зроблено 21 свердловину. Загалом їх має бути 60. Ми маємо пройти глибину 30 метрів - товщу гіпсів, визначити, чи є порожнини, які вони, а також те, які грунти. Ми відбираємо проби грунтів, які здамо в лабораторію. На основі цих вишукувань буде видано спеціальну книгу з інженерно-геологічними висновками та рекомендаціями щодо того, який має бути тип фундаменту стадіону, на що його ставити тощо. За два тижні такі висновки вже мають бути готові. Однак варто зауважити, що тут досить добрі грунти, - розповів інженер-геолог ВАТ "Геотехнічний інститут" Юрій Мороз.

Крім того, геологи виміряють рівень підземних вод, визначать їх агресивність до цементу. Юрій Мороз скаржиться, що рівень води тут доволі високий - від 0,8 до 1,2 м, мовляв, це "мінус" ділянки. Геолог також зауважив, що подальші роботи на ділянці продовжаться лише після геологічних висновків - з 20 вересня.

Заплановано також вирубати смугу лісопосадки - від ділянки аж до іподрому.

Нагадаємо, що на початку серпня міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що 15 серпня на місці майбутнього стадіону розпочнуться підготовчі роботи, а 1 вересня будівництво триватиме на повну силу.

Натомість генпідрядник, австрійська фірма "Альпіна" досі не переклала проект угоди з Львівською міською радою про будівництво стадіону - з німецької на українську.

Та найбільше проблема - влада Львова не може знайти інвестора стадіону, натомість на цей рік Львівська міська рада виділила з бюджету розвитку 80 млн грн на початок будівництва, однак цих грошей у цьому бюджеті нема.

zik.com.ua