Українська правда

У Херсоні відбудеться турнір "Кубок Береша"

Сергей Шемшученко — 16 жовтня 2008, 21:05

16 жовтня 2008 року у Києві відбулась презентація юніорського міжнародного турніру зі спортивної гімнастики пам`яті легендарного гімнаста призера Олімпійських Ігор, чемпіона та призера чемпіонатів світу та Європи Олександра Береша. За даними організатора турніру, Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, свою участь у змаганнях підтвердили три країни – Греція, Молдова і Білорусь. Турнір відбудеться в Херсоні, який справедливо вважається столицею спортивної гімнастики.

Як підкреслив Юрій Павленко, "Кубок Береша" - це спадкоємність і утвердження традицій спортивної гімнастики у Херсоні. "Традиція спорту вищих досягнень не переривається, починаючи з Лариси Ладиніної, 9-країної чемпіонки Олімпійських Ігор (1956-64), Тетяни Лисенко, 2-разової чемпіонки Олімпійських Ігор (1992), Олександра Береша, призера Олімпійських Ігор, чемпіона та призера чемпіонатів світу та Європи (2000 рік). А сьогодні цю естафету підхопили Вадим Кувакін і Олександр Якубовський, члени збірної України, обидва також родом з Херсону", – пояснив Міністр.

Завдання змагання - по-перше, вшанувати пам’ять легендарного гімнаста Олександра Береша, капітана команди України зі спортивної гімнастики, срібного і бронзового призера Олімпійських Ігор, чемпіона і призера чемпіонатів світу і Європи, який загинув в автокатастрофі 29 лютого 2004 року (напередодні Олімпіади-2004). По-друге, звернути увагу молоді до занять таким видовищним видом спорту, як спортивна гімнастика, яка всесторонньо розвиває людину.

Як заявив під час презентації Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, після отримання статусу міжнародного турніру "Кубок Береша" став невід'ємною частиною підготовки молодого покоління гімнастів до дорослих змагань, до спорту вищих досягнень. Адже завдяки міжнародному турніру юні таланти спортивної гімнастики мають можливість отримати безцінний досвід участі в міжнародних турнірах.

Турнір відбудеться 25-26 жовтня в Херсоні. У 2008-му році це вже другі змагання Кубку, і цього разу приурочені саме до дня народження славетного гімнаста.

На турнірі змагатимуться 9 команд гімнастів 1992 року народження. Медалі будуть розігруватися за олімпійською системою, тобто всі 8 комплектів: командна першість, багатоборство і фінали з окремих видів багатоборства (вільні вправи, кінь, кільця, опорний стрибок, бруси і перекладина).

kmu.gov.ua