Українська правда

У чемпіонаті України гратимуть 11-ть команд

Сергей Шемшученко — 7 грудня 2002, 17:53

У понеділок 9-го грудня, матчем між ХК "Київ" та "Політехнік" стартує довгоочікуваний 11-й чемпіонат України з хокею. На відміну від минулих років, проводитись він буде за зміненим регламентом.

Єдиний професійний клуб України – ХК "Сокіл" (Київ) гратиме лише у фінальних матчах. Тому щоб стати суперником флагмана нашого хокею, 10 команд будуть вести боротьбу у двох дивізіонах. Так у Вищому (Дивізіоні "А") гратимуть три клуби які представлять Київ – ХК "Київ", ССК "Політехнік" та АТЕК, а "Барвінок" та "Дружба-78" – Харків.

У Дивізіоні "В" гратимуть такі клуби як – херсонський "Дніпро", львівський "Гладіатор", северодонецький "Хімік", одеська "Сонячна долина", та ХК "Сміла" (Черкаси).

За регламентом турніру, на першому етапі п’ять команд Дивізіону "А" проведуть двоколовий турнір. На цій стадії і визначиться три команди які напряму потраплять до плей-офф, а четвертий учасник виявиться після того, як буде зіграний матч між четвертою командою дивізіону А і переможцем турніру, де гратимуть клуби Дивізіону В. Чемпіон України стане відомий 2 квітня. Таким чином, єдиний професійний клуб України – "Сокіл" може стати чемпіоном зігравши лише 2 матчі, а трьохмісячний чемпіонат стане лише прелюдією до цієї події. Але нічого в цьому дивного немає. Адже немає у киян гідного суперника, а проводити тренування з так званою "з підвищеною відповідальністю" при порожніх трибунах підопічним Олександра Сеуканда дійсно не має сенсу.

Якщо подивитись на списки команд, які будуть грати у чемпіонаті України, то ті хто більш менш цікавиться хокеєм будуть здивовані. Так у складі ССК "Політехнік" буде грати – один з найвідоміших гравців українського хокею, чемпіон Європи-84 у складі юнацької збірної СРСР – Олег Посметьев. Крім того, гравцями основного складу є – Олександр Горбатюк, Кирил Решетніков, Денис Заблудовскьий, Євген Емельяненко – свого часу захищали кольори молодіжної збірної України. А Олександр Сухенько та Юрій Рівний на початку 90-х років були гравцями основного складу київського "Сокола".

За ХК "Київ" будуть грати переважно гравці молодіжної та юнацької збірної України, яким зовсім незабаром виступати на чемпіонатах світу.

Вражає склад київського АТЕКА який зібрав таких відомих у минулому гравців національної збірної України як – Андрій Воюш, Андрій Оліксієнко, Іван Вологжанінов, Віктор Куценко, Ігор Слівинський та Денис Тарахчан.

Досить непоганий склад у харківського "Барвінка", у складі якого зібрані гравці які у минулому році грали за донецький "Донбас". Крім того, гравцем клубу є Олексій Лазаренко, який у минулому році грав у складі збірної України на чемпіонаті світу-2000 у Санки-Петербурзі. А граючим тренером клубу є відомий у минулому гравець харківського "Динамо", 48-річний Едуард Цируль (!!!).

І нарешті, просто вражає заявка "Дружби-78" у складі якої будуть грати іноземні хокеїсти – мексиканець Брайн Бехтер та росіянин Філіп Оглезнєв. Так там ще заявлені... дві представниці жіночої статі - 15-річна Ліза Рябкіна, яка є капітаном команди і 13-річна Вікторія Міколенко. Крім того, у заявці є прізвище гравця команди НХЛ "Вашингтон Кепіталз" Дайнюча Зубруса, який є вихованцем школи "Дружба-78".