Українська правда

Турнір претендентів відбудеться навесні 2010 року

Сергей Шемшученко — 27 листопада 2008, 15:46

Президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов розповів про те, як буде визначений наступний чемпіон світу.

"Систему розіграшу першості світу після матчу, який відбудеться у вересні 2009 року - між чемпіоном світу Анандом і переможцем поєдинку Топалов-Камський, збереже всі компоненти старої системи - Кубок світу, "Гран-прі". Але ми надамо можливість нашим грандам, у разі програшу в якомусь із матчів, знов підключитися до боротьби за першість світу в двухкруговому турнірі претендентів з 8 учасників.

Турнір претендентів повинен відбутися навесні 2010 року. У претендентськую вісімку увійдуть по двоє переможців Кубку світу і серії Гран-прі, програвший у матчі Топалов-Камський і віце-чемпіон світу. До них додадуться найсильніший за рейтингом гравець (з тих, хто не потрапив до турніру раніше), а також номінант країни-організатора, за умови, що його рейтинг буде не нижчим за 2700. При цьому страна-організатор повинна буде перерахувати на рахунок ФІДЕ один мільйон євро для призового фонду турніру.

Ми зберігаємо всі наші демократичні принципи відбору: у Кубку світу можуть брати участь 128 шахістів з усіх країн, в Гран-прі грають високорейтингові гросмейстери, а в турнір претендентів додаються ті, хто фактично залишився б за бортом розіграшу першості світу. Наприклад, Володимир Крамник, якщо Росія вирішить стати країною-організатором турніру".

Спорт-Экспресс