Українська правда

СЄХЛ. Харківську "Дружбу-78" виключили з турніру за "довгі" руки батьків хокеїстів

Сергей Шемшученко — 24 травня 2002, 13:41

Як і рік тому, першими підсумки сезону Східноєвропейської хокейної ліги підвели фахівці, що готують зміну майстрам, вчора в білоруській столиці відбулася Рада СЄХЛ по юнацьких турнірах. У чемпіонаті, що завершився, вже 7-му, СЄХЛ, як і в попередніх, юнацькі турніри проводилися в семи вікових групах. Минулий сезон виявився рекордним по кількості матчів (у всіх вікових групах) якщо рік тому їх проведено біля чотирьохсот, то нині цей показник перекритий в два рази.

На жаль, знову не обійшлося без негативних моментів. Один з них - неявка. З 958 запланованих поєдинків (у всіх вікових групах) не відбулося 73. Тільки в турнірі для хлопців 1987 г.р. вдалося провести всі матчі календаря, в інших групах траплялися проколи. Найбільша кількість неявок на рахунку київського "Сокіла" 22 (причому 10 з них трапилися в турнірі 1990 р. н.). Згідно з регламентом, за неодноразові неявки "Сокіл" (1990 р. н.) не допущений до 8-го чемпіонату СЄХЛ. З цієї ж причини виключено і рижське "Динамо" (1988 р. н.).

У турнірі 1986 г.р. ще до старту зійшла з дистанції київська "Крижинка", після першого кола її прикладу пішов ВСК з Кохтла-Ярве. Так чи варто взагалі було заявлятися? Мабуть, про це задумалися і в Естонії. Принаймні, якщо в 7-му чемпіонаті цю країну представляли три команди ВСК (1986 і 1989 р. н.) і талінський "Спорт" (1986 р. р.), то в 8-му не буде жодної.

У складі харківської "Дружби-78" грала єдина в турнірі дівчина. Проте, українська команда запам'яталася не тільки цією, але шокуючою поведінкою батьків юних хокеїстів, які не раз зводили рахунки з дітьми з прибулих команд при допомозі... кулаків. Така ось виходить дружба по-харківському. На Раді СЄХЛ прийняте рішення виключити і цю команду.

До речі, в регламент турніру внесене доповнення, згідно з яким дівчатам відтепер заборонено грати в одній команді з юнаками. Не буде більше і польської СМС, що стала чемпіоном в групі 1985 г.р. Справа в тому, що дитяча хокейна школа з Гданьська переноситься в Сосновець. І все ж представник польського портового міста в новому сезоні в СЄХЛ залишиться на зміну СМС прийде юнацька команда (1986 р. р.) гданьского "Сточневца". Вирішено, що в стартуючому осінню 8-м чемпіонаті СЄХЛ юнацькі турніри по традиції пройдуть в семи вікових групах:

1985 р.н. (4 команди) — Білорусь, Латвія, Україна, Польща.

1986 р.н. (4 команди) — Юність (Мінськ), Хімік (Новополоцьк), ГКС-Сточневець (Гданьск), ЛБ-Призма (Рига).

1987 р.н. (8 команд) — Юність (Мінськ), Хімік (Новополоцьк), Тріумф (Мінськ), Сокіл (Київ), Латвіяс Берзс (Рига), Динамо (Рига), Айсбергс (Рига), Лядо Арена (Каунас).

1988 Юність (Мінськ), СДЮШОР-12 (Мінськ), Сокіл (Київ), Крижинка (Київ), СДЮШОР (Харків); друга: Хімік (Новополоцьк), СДЮШОР-10 (Гродно), Латвіяс Берзс (Рига), Айсбергс (Рига), Енергія (Електренай).

1989 Юність (Мінськ), СДЮШОР-12 (Мінськ), СДЮШОР-10 (Гродно), Юніорс (Рига), Сага-2 (Рига); друга: Хімік (Новополоцьк), Сага-ЛБ (Рига), Айсбергс (Рига), Сокіл (Київ), Крижинка (Київ).

1990 Юність (Мінськ), СДЮШОР-10 (Гродно), Сага-ЛБ (Рига), Тигри (Каунас), Енергія (Електренай); друга: СДЮШОР-12 (Мінськ), Хімік (Новополоцк), ДЮСШ (Вітебськ), Крижинка (Київ), СДЮШОР (Харків).

1991 Хімік (Новополоцьк), Сокіл (Київ), Крижинка (Київ), СДЮШОР Синта (Харків), Айсбергс (Рига), ЛБ-Аїле (Рига); друга: Юність (Мінськ), СДЮШОР-12 (Мінськ), Тріумф (Мінськ), ДЮСШ (Вітебськ), Рига, Металургс (Лієпая).

"Українська хокейна агенція"