Українська правда

Суркіс здає Львів

Сергей Шемшученко — 14 листопада 2008, 20:30

Останні місяців шість Львів є повним аутсайдером з організації Євро-2012 як у фактичній роботі так і у повідомленнях ЗМІ. У Львові досі не розпочали жодної роботи ні з будівництва стадіону, ні реконструкції аеропорту. Лише днями став відомий підрядник, що збирається розпочати рити котлован майбутнього стадіону. Утім, ці всі "темні" справи нехай будуть на совісті керівників міста.

Питання ж в іншому, а що зробила держава, щоб якось допомогти місту в організації Євро-2012? Абсолютного нічого. Добре, що у Донецька є Ахметов, у Дніпропетровська - Коломойський, а у Харкова - Ярославський, що своїми коштами будуть стадіони. У Львові такого мецената не знайшлося. Димінський щось намагався, але за будівництво нового стадіону до Євро-2012 хотів відхватити чи не пів-міста.

Наразі ми всі можемо спостерігати повний саботаж Львова до Євро-2012 як органами влади так і Федерацією футболу України. У п`ятницю піддав вогню Григорій Суркіс, який заявив: "Якщо Львів не буде готовим - буде інше місто. Це мене абсолютно не хвилює". Буде дуже погано, якщо люди у Львові, які відповідають за стадіоні, аеропорт, дороги і готелі, не впораються. Якщо місто не хоче саме собі допомогти, йому ніхто не допоможе".

У словах Суркіса начебто все і правда, але є одне але. Чи не завдяки Львову Україна так само отримала право на проведення цього Євро-2012? Без сумнівів, чиновники УЄФА, приймаючи рішення про надання права Україні та Польщі на Євро-2012, брали до уваги близькість цього міста до нашого партнера в організації Євро, що мало б позитивно вплинути на туристичні маршрути європейських уболівальників під час чемпіонату Європи. Нині ж Львів всі "кинули", забули і відмахуються як від настирної зеленої мухи.

Щоправда, не весь пасьянс нині розкладається у Львові і доля міста не у руках міста. Ну щось аж ніяк не віриться, що пан Ярославський лише у цьому році вирішив вкласти у реконструкцію стадіону "Металіст" та навколишньої території чималі гроші і лише для того, щоб уболівальникам було затишно. Чомусь раніше це питання Ярославського аж ніяк не хвилювало.

За неофіційною інформацією, з будинку на провулку Лабораторному Ярославському дали великі гарантії того, що Львів все-таки не зможе підготуватися до Євро-2012 і навесні, це право перейде до Харкова, і гроші мільярдера зіграють велику ставку.

Все це, звичайно, на рівні чуток, але все що коїться навколо Львова останнім часом дає привід згадати про цю розмову вже менше ніж за півроку, коли Україну знову приїдуть перевіряти інспектори з УЄФА.