Українська правда

Що чекає українців на Гран-прі?

Сергей Шемшученко — 29 серпня 2008, 10:46

Не встигли відгриміти останні салюти літньої Олімпіади в Пекіні, а на старт сезону вже виходять представники зимових видів спорту, зокрема, фігурного катання.

З вівторка по четвер у Києві пройшли традиційні для початку сезону контрольні прокати , на яких фігуристи показали, що підготували до сезону. А от наскільки український продукт буде котуватися у світі і покажуть етапи серії Гран-прі. Адже саме ці етапи багато в чому визначають, як будуть розставлені спортсмени на світових і європейських чемпіонатах.

Українці будуть представлені і в юніорській і в дорослій серії гран-прі, щоправда, різною кількістю.

Наприклад, у танцях на юніорську серію заявлено 9 кращих українських пар. Саме тут Україна має найбільші сподівання на успіх, зокрема пари Аліса Агафонова-Дмитро Дунь.

Аліса і Діма були минулого року 6-ми у фіналі Гран-прі і 7-ми на чемпіонаті світу, а цього року мають шанси піднятися і вище, оскільки в дорослі перейшли чемпіони світу Самюельсон-Бейтс та дві провідні російські пари Монько-Ткаченко та Горшкова-Бутіков.

На українській арені Аліса і Діма також утратили головних конкурентів. Надія Флоренкова та Михайло Касало тепер змагатимуться по-дорослому.

Агафонова-Дунь кататимуть довільну програму під саундтрек з фільму "Аврора", відомий за композицією з обручем Анни Безсонової. Фото http://www.skating.com.ua

Влітку Агафонова-Дунь знову побували у одного з кращих тренерів фігурного катання Ігоря Шпільбанда у США, який уставив у програми українців чимало своїх фішок. Принаймні, те що показали українці на контрольних прокатах вселяє оптимізм. Крім того, Аліса і Діма мають ще час і попрацювати над недоліками - вони виступатимуть на 6-му і 9-му етапах гран-прі, а це буде вже ближче до листопада.

Крім Діми і Аліси непогані шанси опинитися в призах має киїівська пара Анастасія Виходцева та Олексій Шумський.

В інших видах юніорських змагань Україна не має такою потужної команди, як в танцях, і добре буде, якщо хлопці і дівчата спробують зачепитися за місце в десятках.

Цікаво відзначити, що цього сезону в українських юніорах помічено аж два американських легіонери. Це Матей Селецький, який не хапав зірок на американських регіональних першостях і вирішив сробувати сили у слабшій федерації, та Шеобін Хікін Кенеді, яку Наталя Дубова поставила в пару з українцем Дмитром Зизаком.

Наталя Дубова разом з Олегом Войком готує нову юніорську пару. Фото icenetwork.com

З часів Ше-Лінн Бурн та Віктора Крааца у відомого тренера не було видатних учнів, тому цікаво, що вона змогла зробити з українських фігуристів. Поки діти радують лише прекрасними дубівськими лінями танцю і впевненістю у собі дівчинки.

Щодо українських сеньйорів, то провідні пари України на контрольні прокати не приїхали. Хоча до середини серпня Тетяна Волосожар і Стас Морозов Були в Києві зараз вони вже в Німеччині, де працюють над новими програмами разом з Інго Штоєром.

Також не прилітали в Україну з США танцюристи Анна Задорожнюк-Сергій Вербилло. Єдине що про них відомо, що з групи Морозова пішла Галіт Хайт,яка минулого року працювала з Задорожнюк-Вербилло, а на її місце Олена Гараніна. Прийшла вона не одна, а з синм Максимом Завозіним і Норою Хофман, які ймовірно і стануть найближчими конкурентами українців.

Саме Задорожнюк-Вербило і Волосожар-Морозов представлятимуть Україну на дорослих етапах гран-прі.

Як відомо, серія Гран-прі складається із шести етапів. За їх, підсумками в кожному виді визначать 6 кращих учасників, які й зустрінуться у фіналі. Лише потрапивши на п'єдестал на етапах, можна сподіватися дійти до кінця цієї "гонки".

Обидва українські дуети будуть змагатися на третьому та п'ятому етапах Гран-прі - у Китаї та Росії.

Але якщо Волосожар-Морозов зможуть претендувати на них на п'єдестал, і навіть, спробувати пробитися у фінал, то Задорожнюк-Вербило чекає "група смерті".

У Китаї новоспечених учнів Інго Штоєра Волосожар-Морозова очікує зустріч із двома провідними китайськими дуетами Жанг-Жанг та Панг-Тонг. Ці три пари з'ясовуватимуть між собою, хто сильніший. І тут у Тані і Стаса є всі шанси на п'єдестал.

Крім названих пар у змаганнях візьме участь третій китайський дует, два американські, канадський та російський дует Красільнікова-Безматєрних. Але навряд чи хтось із них зазіхне на медалі.

Так само реально бути в "призах" Волосожар-Морозову і на етапі в Москві. Тут на них чекатиме друга в сезоні зустріч із Жангами та своїми головними конкурентами минулого сезону російсько-японським дуетом Кавагучі-Смірнов.

На легку прогулянку перетворяться етапи Гран-прі у США та Франції для нашої співвітчизниці, чемпіонки світу Альони Савченко.

Єдиним більш-менш гідним суперником пари Савченко-Шолкови буде російський дует Мухортова-Траньков. Останні теж мають хороші шанси на призові місця (і в сумі вихід до фіналу) у суперечці з не дуже сильними американцями, французами, канадцями та поляками.

Також безпроблемно до фіналу Гран-прі мають добратися бронзові призери минулої світової першості канадці Дюбе-Девідсон. Вдома, на канадському етапі, в них, здається, ніхто не забере золото. А на японському етапі їх чекає змагання за першість із китайцями Панг-Тонг.

Тепер про танці.

На китайському та російському етапі, як уже було зазначено раніше збереться майже вся еліта цього виду фігурного катання. Уже на початку сезону зійдуться в очній дуелі за право називатись кращою російська пара Хохлова-Новіцький та новоспечені учні Наталії Лінічук (і проголошені нею головні претенденти на золото Ванкувера) Домніна-Шабалін та Белбін-Агосто.

Що покажуть Задорожнюк-Вербило в цьому сезоні - великий секрет. Фото fsonline.ru

Крім цієї трійки, яка ділитиме між собою п'єдестал, ще один міні п'єдестал розіграють між собою брат і сестра Зарецькі, італійці Капеліні-Ланоте та наші Задорожнюк-Вербилло. В цю боротьбу можуть втрутитися і канадці Вівер-Поє. А от китайці будуть на цих змаганнях лише статистами.

На московському етапі збереться майже та сама компанія. Лише Белбін-Агосто замінять дуже перспективні Девіс-Вайт.

Отож, навряд чи нашим Ганні і Сергію вдасться повторити успіх минулого року і привезти з Москви медаль.

Щодо інших етапів, то у Японії та Канаді першість практично заброньована за канадською парою, віце-чемпіонами світу-08 Вірту-Моїр. За срібло й бронзу позмагаються французи Пешала-Бурза та італійці Фаєла-Скаллі. У Франції золото заготоване для господарів, чемпіонів світу Долобель-Шонфельдер, а в США за медалі позмагаються чемпіони світу та невдахи минулого сезону Белбін-Агосто.

Фінал Гран-прі відбудеться 10-14 грудня в Сеулі. Вперше глядачі зможуть побачити одночасно змагання лідерів юніорського та дорослого фігурного катання. Хочеться сподіватися, що будуть там і українці.