Українська правда

Сергій Лубнін: "Буде важко, але уступати не збираємося"

Сергей Шемшученко — 24 грудня 2003, 11:04
У п'ятницю молодіжна збірна України (U-20) проведе перший матч на чемпіонаті світу серед команд вищого дивізіону проти збірної Чехії. Нагадаємо, що в минулому сезоні після дворічної перерви українська команда повернула собі право виступати серед найсильніших. Але чи зможе вона там закріпитися? Напередодні відльоту команди в країну Суомі кореспондент газети "Весь спорт" зустрівся з наставником української дружини Сергієм Лубніним.

- Сергій Миколайович, думаю, не помилюся, якщо скажу, що головна задача – це збереження прописки у вищому дивізіоні.

- Цілком правильно. Але от тільки дати гарантію, що так воно і буде, я не можу. Просто віримо в краще. Адже мало хто в минулому сезоні вірив, що ми зможемо підвищитися в класі. А нам це вдалося.

В іграх з чехами і кандацями шансів у нас мало. Але прийдеться з ними боротися. Тому настрій буде серйозний.

– Чи задоволені ви тим, як пройшов тренувальний збір?

- У принципі, так. Але як говориться, завжди хочеться більшого. Були невеликі організаційні накладки. У зв'язку з тим, що в ці дні в Києві проходив етап "Євро-челленджа", усі сили були кинуті на його проведення. Але нарікати мені не на що. На нашу роботу це ніяк не вплинуло.

20-го і 21-го грудня команда провела два контрольних матчі з ХК "Київ". Обидва завершилися внічию – 3:3 і 2:2. Після цих ігор я і визначив остаточний склад команди.

- Які позиції вас більше всего турбують?

- Оборона. У Фінляндію ми веземо всього шістьох захисників. На жаль, багато перспективних хлопці 1984-85 років народження закінчили кар'єру. А довірити місце в захисті зовсім молодим дуже ризиковано. Особливо, з огляду на високий клас команд, з якими нам потрібно грати. Хоча не виключено, що у випадку крайньої необхідності комусь з форвардів прийдеться грати в обороні.

– Хто в нашої збірній здатний стати лідером?

- Це гравці першої і другої трійки нападу. У першій будуть виступати - Шевченко – С. Черненко – Шаманський. До речі, на зв'язку Шевченко – С. Черненко, що останні півроку відіграла в "Соколі" на високому рівні, я покладаю великі надії.

У другій - на майданчик будуть виходити Кириченко - Коваль – Андрущенко. Останній з найкращого боку проявив себе в складі могілевського "Хімволокна". А Віталік Кириченко в минулому сезоні був лідером ХК "Київ".

- Якої ви думки про Анатолія Богданове-молодшого котрий грає у Фінляндії?

- По перших тренуваннях було видно, що по фізичних кондиціях він явно уступав лідерам, часто не встигав за шайбою, швидко втомлювався. Але по закінченню збору зумів набрати необхідну форму і довів, що гідний бути в складі.

- А що скажете про свого сина Олексія?

- Якщо, чесно, те мені як батькові хотілося б, щоб він виглядав краще.

- Якоюсь інформацією про суперників володієте?

- Тільки сухими статистичними даними, що почерпнув з Інтернету. Думаю, що самими небезпечними будуть господарі чемпіонату – фіни. Команду очолює колишній наставник національної збірної Фінляндії – Ханну Аравірта. До змагання вони почали готуватися ще у вересні. Команда брала участь у чемпіонаті Фінляндії серед команд першого дивізіону. За цей час провела дванадцять матчів, а тренерський штаб зумів переглянути 66 кандидатів. Крім того, фіни в 2002 і 2003 роках на молодіжних чемпіонатах світу двічі ставали бронзовими призерами. Тому в себе на батьківщині вони жадають перевершити ці досягнення. Пару днів назад провели контрольний двобій з іншим учасником вищого дивізіону - австряйцями і перемогли – 13:0.

До речі, інформацію зі збірної Фінляндії мені обіцяв у повному обсязі надати Анатолій Богданов, що разом з командою буде знаходитися в Хельсінкі. Вже він-то, людина, стільки років працююча з фінськими молодіжними командами, добре відомо, що являє собою ця команда.

Напевно грізними суперниками будуть канадці, що два роки поспіль завойовували срібло молодіжного чемпіонату світу. На високому рівні юнацький хокей у Швейцарії і Чехії.

- Не можу не запитати вас про роботу в "Олімпії"...

- Умовами задоволений. Перед командою стоїть задача потрапити у вісімку кращих. Але виконати його буде дуже складно. Таку мету ставить перед собою практично кожна команда. Зараз ми йдемо на восьмому місці. Попереду ще половина чемпіонату. Що ж стосується мене, то я є асистентом головного тренера і відповідаю в клубі за роботу з захисниками.

- У складі "Олімпії" грають кандидати в збірну України - Василевський, Победоносцев і Люткевич. Як вони виглядають?

- Дуже навіть пристойно. Наприклад, Сашко Василевський є кращим бомбардиром клуба по системі гол плюс пас. Кращий бомбардир серед захисників - Сашко Победоносцев. Добре виглядає і Віталік Люткевич. Думаю, їм буде під силу пробитися до складу національної збірної України. У всякому разі, я вже спілкувався з Олександром Сеукандом і рекомендував йому них. Можливо, на найближчому "Євро-челленджі", що пройде в лютому в Австрії, він перегляне хлопців.

Костянтин ДУЛЬЦЕВ.