Українська правда

Румунія – Франція: Анонс матчу

Сергей Шемшученко — 9 червня 2008, 11:40

Можливо, перед збірною Румунії стоїть найскладніша задача серед всіх учасників Євро-2008. Однак тренер Віктор Піцурке упевнений, що його підопічним по силам вийти з "групи смерті".

Суворий жереб вибрав румунам у суперники національні команди Франції, Голландії й Італії. Румунська збірна вперше пробилася у фінальну стадію чемпіонату Європи за останні вісім років, і багато хто вважає її явним аутсайдером групи С. Але Піцурке сподівається здивувати скептиків вже в першому матчі проти "трикольорових" у Цюріху. "Якщо глянути на нашу четвірку, стає ясно, чому нас вважають аутсайдерами, - повідав 52-річний фахівець. "Наша задача - змінити цю думку".

Колишній нападник "Стяуа" перебуває на тренерському містку збірної Румунії вже другий раз. Саме він вивів команду у фінальну стадію Євро-2000, після чого залишив свою посаду.

"Не знаю, чи є наша група найсильнішою за всю історію турніру. Однак коли твоїми опонентами виявляються фіналісти чемпіонату світу і збірна Нідерландів, легкого життя не чекай, - відзначив Піцурке. "Французи дуже сильні. Це краща команда у світі поряд зі збірними Бразилії, Аргентини й Італії. Однак Румунія теж не обділена талантами, і ми ще скажемо своє слово в цій групі".

У понеділок румуни постараються здобути першу перемогу над французами за останні 36 років. Усього в дев'ятьох зустрічах із Францією Румунія вигравала тільки тричі. Правда, уболівальників команди Піцурке радує повернення в гру Доріна Гояна, що займе місце в центрі оборони разом з Габріелем Тамашем. Це означає, що Крістіан Ківу зіграє опорника. Нападник "Штутгарта" Чіпріан Маріка повинний вийти в атаці в парі з Адріаном Муту, щоправда, за словами Піцурке, у нього є кілька варіантів складу.

У свою чергу головний тренер збірної Франції Раймон Доменек стурбований станом здоров'я Патріка Вієйра і Тьєррі Анрі. Колишній тренер молодіжної збірної відмовився назвати "основу", однак очевидно, що капітана Вієйра замінить опорник "Ліона" Жеремі Тулалан. Що стосується Анрі, то він пропустив три дні, але в неділю займався в загальній групі. Якщо травма не дозволить форварду вийти на поле, у складі, швидше за все, з'явиться Ніколя Анелька. Проте, Доменек заявив: "На даний момент усі 23 гравця збірної в порядку, чого я так хотів напередодні турніру".

Доменек займає посаду наставника Франції вже чотири роки. За цей час 56-річний фахівець отримав багатий досвід, однак перед стартовим матчем усе одно нервує.

"Я хвилююся буквально за все, - визнав Доменек. "Будучи тренером, завжди намагаєшся зробити все можливе для підготовки команди. Нам будуть протистояти три відмінні збірні, котрі мріють вибити нас з боротьби".

Офіційний сайт Євро-2008