Українська правда

Росіянин став чемпіоном світу з чессбоксингу

Сергей Шемшученко — 8 липня 2008, 19:45

В суботу, 5 липня, в Берліні відбувся поєдинок за звання чемпіона світу з чессбоксингу. Двобій у цьому дещо незвичному виді спорту триває 11 раундів - шість шахових і п'ять боксерських. Переможець може визначитися за очками, нокаутом, а також якщо один суперник поставить іншому мат. Крім того, учасники можуть бути дискваліфіковані за дуже довге обдумування шахових ходів або за порушення боксерських правил.

37-річний Франк Штольдт (84,5 кг, 187 см, рейтиг Ело - 1960) не зміг захистити свій чемпіонський титул, поступившись 19-річному російському студенту Миколі Сажину (85 кг, 183 см, рейтиг Ело - 1911).

Росіянин поставив мат у третьому відрізку шахової партії. За словами Штольдта, в четвертому (другому боксерському) раунді він пропустив забагато ударів по корпусу і втратив концентрацію. За три роки своїх виступів у чессбоксерських поєдинках німець досі не зазнавав жодної поразки.

Франк Штольдт і Микола Сажин. Фото Gerardfrais.free.fr

Засновником чессбоксинга в 2003 році став голландський художник Йепе Рубінг, що запозичив ідею поєднати шахи і бокс у французького автора коміксів Енкі Білаля. Перший чемпіонат світу з чесбоксингу відбувся у Амстердамі у 2003 році.

У квітні 2008 року, Всесвітня шахова федерація (ФІДЕ) розмістила на своєму сайті видеоролик, де президент Федерації Кірсан Ілюмжинов виступає у товариській зустрічі з чессбоксингу.

За матеріалами Lenta.Ru, Chessbase.com