Українська правда

Португалія на класі перемогла турків

Сергей Шемшученко — 7 червня 2008, 21:41

Статистика матчу:
Удари - 16:6
У площину воріт - 8:1
Фоли - 10:23
Офсайди 6:3
Кутові 7:5
Володіння м"ячем 53%-47%

Від протистояння збірних Туреччини і Португалії очікували цікавого і видовищного футболу. Деякі фахівці навіть говорили, що цей матч увійде до трійки найвидовищніших на турнірі.

Матч виправдав сподівання лише частково. Португальці, можна сказати, на класі обіграли суперника, маючи при цьому серйозні проблеми в завершальній стадії атаки. Нуно Гомеш, якому Сколарі довірив місце у старті, за півтора тайми не спромігся фактично ні на що, хоча і поцілив двічі у каркас воріт. У першому випадку м'яч просто до нього відскочив, у другому - все для партнера зробив Роналду. Але про все по порядку

Початок гри видався доволі рівним. Завдяки більш якісній лінії півзахисту португальці намагалися розтягти фланги суперника. Ліву бровку відпрацьовував Сімау, Роналду більше грав праворуч з глибини.

На 16-й хвилині м'яч уперше влетів у ворота, проте суддя зафіксував офсайд. Сімау і Деку розіграли кутовий, останній навісив у штрафний, а Пепе чітко замкнув передачу, щоправда під час передачі було чітко видно, що португалець перебуває у положенні поза грою.

Перша реальна небезпека у матчі виникла аж на 21-й хвилині, коли Деку з центральної зони закинув м'яча на лівий фланг на Сімау, який зрізав кут і увірвався до штрафного майданчика. Замість того, щоб одразу пробити Сімау почав фінтити і захисники змогли винести м'яч на кутовий.

Остання третина тайму пройшла за повної переваги португальців, але реальна небезпека біля воріт турків виникала переважно після стандартів. Найреальніший шанс відкрити рахунок у першому таймі мав Роналду, який на 37 хвилині взявся виконувати штрафний з лівого кута штрафного майданчика. Турків врятував Демірель, який дотягнувся кінчиками пальців до м'яча після удару Роналду.

У другому таймі Португалія одразу взялася за справу. На 50-й хвилині Сімау обікрав Зана і той був змушений збивати суперника прямо на лінії штрафного. Проте суддя дав дограти епізод, м'яч відскочив до Нуно Гомеша і той мав забивати, але поцілив у штангу.

Зламалася оборона турків на 61 хвилині. Пепе поборовся в центрі поля, пройшов до штрафного, зіграв у стінку з Гомешем і отримавши м'яч на вході у штрафний одразу пробив, м'яч зачепив ногу захисника і перелетів через Деміреля у сітку. 1:0.

Ще через 4 хвилини мав забивати Гомеш, але після ювелірного навісу Роналду він поцілив у перекладину.

Останні 25 хвилин турецька команда намагалася нав'язати супернику свою гру, проте стовідсоткових моментів турки так і не створили. Максимум, що можна згадати - це удар після кутового Емре Асіка і намагання Тунжая, який на останніх хвилинах не влучив по м'ячу перебуваючи на одинадцятиметровій позначці.

Португалія ж закріпила рахунок, розігравши на останній хвилині швидку контратаку. Роналду, який весь другий тайм провів на лівому фланзі, пройшов до кута штрафного, прострілив, Моутіньо отримав м'яча і після того, як Демірель кинувся до нього, переадресував шкіряну кулю на Мейрелеша, якому треба було просто поцілити у порожні ворота. 2:0 і Португалія на крок ближче до чвертьфіналу.

Наступний матч португальці гратимуть проти Чехії, і це фактично гра за перше місце в групі. Турки ж зіграють проти швейцарців. Матчі відбудуться 11 червня.