Українська правда

Олександр Сеуканд: "Суперники в нас, що й говорити, не подарунок"

Сергей Шемшученко — 20 жовтня 2000, 17:27

Сьогодні ввечері київський "Сокіл" розпочинає змагання в Континентальному європейському кубку. Останнім часом найдосвідченіша команда українського хокею не зовсім впевнено себе почуває на хокейному майданчику, і на це є свої об’єктивні причини. Пропонуємо інтерв’ю головного тренера "Сокіла" Олександра Сеуканда.

- Суперники в нас, що й говорити, не подарунок. Чемпіон Італії "Мілан", чемпіон Швейцарії "Лугано", і переможець регулярного чемпіонату Австрії "Філлах". Всі ці клуби в Європі далеко не на останніх ролях, і підбір гравців в "Мілані", "Лугано" і "Філласі" не порівняти з нашим. Взагалі, я вважаю, що в нас найсильніша підгрупа в Континентальному кубку.

У "Сокіла" тим часом, чергові неприємності. Нещодавно прооперували Віктора Гончаренка, в суботу в товариській зустрічі проти "Беркута" зламали ніс Костянтину Касянчуку. До речі, той поєдинок взагалі не був закінчений. Роман Щербатюк, виступаючи в складі молодіжної збірної України в товариському матчі проти ХК "Гомель", також отримав травму. Як бачте, самі втрати, зараз у нас не команда, а суцільний шпиталь. До того ж до Америки, слідом за Олександром Зіневичем, чотири дні назад відправився Валентин Олецкий.

- Олександр Юрійович, ви сказали, що провели товариську гру проти "Беркута", яка так і не була закінчена. Чому?

- В чемпіонаті СЄХЛ у нас, як і у "Беркута", виникла велика пауза. А перед таким великим змаганням, як Континентальний кубок, хокеїстам обох клубів просто необхідна ігрова практика. Ось ми і домовилися про спаринг. Але... З перших хвилин зустрічі на майданчику виникали сутичка за сутичкою, які переходили в більш серйозні "розбірки". І на початку другого періоду, за обопільною згодою, гра була перервана, оскільки обом командам на даний момент потрібні "живі і неушкоджені" гравці.

- Вам зараз не позаздриш. Враховуючи останні втрати, в "Соколі" зараз навряд чи набереться гравців на три п'ятірки, не кажучи про четверту. Ви запросили когось до команди?

- Щодо трьох п'ятірок, це ви вірно підмітили. Нам нічого не залишалося, як повернути Андрія Овчинникова, Костянтина Буценко, який ще не до кінця відновився після травми, Євгена Млинченко і... Юрія Шундрова. Ми змушені йти на такі заходи, тому що їдемо на міжнародні змагання, і досвідчені хокеїсти нам просто необхідні. А більше й посилити ніким...

- Ви вже визначили склади, в яких "Сокіл" буде грати в Лугано і Мілані?

- Так. Марковський переведений до центру нападу. Його партнерами по першій трійці стануть Безщасний і Касянчук. За умовою, якщо Костянтин "оживе". Крім зламаного носа він отримав ще і струс мозку. В захисті - Наваренко - Овчинников. Друга п'ятірка - Бущан - Бернацкий, Кулабухов - Буценко – Млинченко; третя - Писаренко - Благой, Харченко - Сидоров - Доника. Воротарі - Селіверстов і Шундров. Нашому молодому голкіперу важко буде провести на високому рівні всі три гри, тому, швидше за все, він зіграє в першій і третій, а Шундров - у другій. Що стосується інших гравців, то ще не відомо, хто буде грати, адже "туристів" ми брати не збираємося.

- Коли "Сокіл" відправляється на турнір?

- 18 жовтня ми вилітаємо до Швейцарії літаком. Жити будемо в Лугано.

- Чому саме літаком?

- Ми б з задоволенням, з метою економії коштів, відправилися на матчі Континентального кубка автобусом, але, на жаль, це неможливо через проблеми з візами. Ми просто не встигали оформити транзитні документи, адже їхати треба через усю Європу. До речі, саме через те, що відкриття віз до Швейцарії та Італії займає чимало часу, нам довелося перенести зустрічі чемпіонату СЄХЛ з "Енергією" з Електреная - для в'їзду до Литви також необхідні візи.

- Перед поїздкою "до Європи" чи не виникло в команді панічного настрою?

- Панічний - це коли ніхто нікуди не їде і виходити на лід нікому. В нас же поки є кому грати. Будемо боротися до останнього і намагатимемося не вдарити обличчям в бруд.

Юрій Данилов, "Команда", 18 жовтня 2000.