Українська правда

НХЛ "Супер-Маріо" попрощався з хокеєм

Сергей Шемшученко — 25 січня 2006, 09:54

У вівторок удень за часом східного узбережжя Сполучених Штатів Америки Маріо Лемьє зібрав прес-конференцію, на якій й оголосив про свій відхід з великого спорту. Дворазовий володар Кубка Стенлі, шестиразовий власник титулу кращого бомбардира, триразовий власник MVP регулярного чемпіонату й двічі MVP плей-офф, форвард клубу "Пітсбург" Маріо Лемьє більше не повернеться в якості гравця. Лемьє, перенісши хворобу Ходжкіна (різновидність раку крові), повернувся у великий хокей і виграв зі збірною Канади Олімпіаду-2002 і Кубок світу-2004.

Говорячи слова подяки всім тим, з ким він грав і працював всі ці роки, "Супер-Маріо" кілька разів запинався - було видно як він хвилюється. Як хвилюється один із самих великих гравців в історії світового хокею.

За сімнадцять неповних сезонів у НХЛ Лемьє набрав 1713 очка, що є сьомим результатом в історії Ліги. До свого повернення в 2001 році Марsо був єдиним гравцем НХЛ, що мав у середньому два набраних очки за гру. Втім, і його нинішній коефіцієнт вражає уяву - 1,87 очка за матч.

Народжений у Монреалі, провінція Квебек, Канада, 5 жовтня 1965 року Супер-Маріо був в 1984 році обраний на драфті під загальним першим номером головним аутсайдером НХЛ тих років - "Піттсбургом".

За перші 12 років в "Пінгвінз" Лемьє 10 разів набирав більше 100 очок за сезон. Сезони 90/91 й 91/92 стали тріумфом "Пінгвінів" на чолі із Супер-Маріо й зовсім ще молодим Яроміром Ягром.

На завершальній для себе прес-конференції у якості гравця канадець відзначив, зокрема, що "у НХЛ з'явилося дуже багато талановитих молодих хлопців, змагатися з якими ветеранам усе складніше". "Майбутнє Ліги - за цією молоддю, я поступаюся місцем ім. Травми й вік не дозволяють мені грати на тім рівні до якого я звик, тому я йду", - додав Лемьє.

За інформацією www.sport.rbc.ru