Українська правда

НХЛ. Локаут наближається...

Сергей Шемшученко — 5 серпня 2004, 09:57

Безрезультатно закінчився черговий раунд переговорів між керівництвом північноамериканської Національної хокейної ліги й Асоціацією гравців НХЛ, що пройшов у середу в Торонто. Єдиною темою 4-годинної дискусії стало питання про колективну угоду, що минає 15 вересня - договір, що визначає структуру фінансових взаємин Ліги і хокеїстів. Ніякого прогресу в пошуку шляхів виходу зі сформованого тупика в Торонто досягти не удалося.

Ліга наполягає на тому, щоб у нову колективну угоду були введені обмеження на максимальний розмір зарплати хокеїстів. За оцінками НХЛ, за підсумками сезону 2002-03 року три чверті прибутків пішло на виплату гонорарів гравцям, а заробітки "зірок" північноамериканського хокею вимірявся астрономічними сумами. При цьому на оплату роботи тренерів, переїзди команд, будівництво, маркетинг і рекламу хокею, залишилося лише 25 відсотків від загальної суми фінансових надходжень Ліги.

Асоціація не бажає погоджуватися з тим, що доходи гравців будуть обмежені. На переговорах, які відбулися 21 липня в Нью-Йорку керівництво НХЛ представило 6 різних варіантів економічної моделі функціонування Ліги, однак жоден з них не був прийнятий представниками хокеїстів. У свою чергу, керівник НХЛ Геррі Беттмен на зустрічі в Торонто відмовився ввести податок на "супер-зарплати" гравців. За словами старшого директора профспілки хокеїстів Теда Саскіна, "кожний з цих документів починався і закінчувався межею на зарплату і жоден з них не містить ніякої основи для якого-небудь прогресу".

"Ми вже давно говоримо про те, що, на нашу думку, план керівництва НХЛ полягає в тому, щоб добитися локауту" на майбутній сезон і, таким чином, "справити на гравців економічний вплив для того, щоб спробувати добитися обмеження зарплат", додав Саскін після переговорів у Канаді.

За підсумками зустрічі в Торонто сторони домовилися провести новий раунд переговорів 17 серпня в Нью-Йорку, тобто трохи менше ніж за місяць до закінчення терміну дії нинішнього колективного договору.

РТР-спорт