Українська правда

Матч Топалов-Камський може-таки відбутися у Львові?

Сергей Шемшученко — 15 листопада 2008, 19:19

Менеджер Гати Камського український бізнесмен Олександр Черненко звернувся до ФІДЕ з відкритим листом, в якому зпевняє що готоий перерахувати обіцяну суму (935 тисяч доларів), але тільки після підписання відповідних контрактів, які влаштовували б усі сторони майбутнього матчу між болгарином Веселіном Топаловим і американцем Гатою Камським.

"Я не хочу нікого звинувачувати, але хотів би пояснити чому сума у 935 тисяч доларів (враховуючи витрати ФІДЕ) не були перераховані на рахунок Міжнародної федерації шахів, хоча мої спонсори і я особисто обіцяв це зробити декілька разів, а відповідні кошти є у наявності", - говориться у листі.

"Основна причина полягає в тому, що ФІДЕ зазделегіть не надала необхідних контрактів: для матчу Топалов-Камський і матчу Ананд-Крамник. Ми просили про це десятки разів. Позиція ФІДЕ - спочатку гроші - є неприйнятною для нас. Ми не знаємо якого роду "хитрощі" можуть міститися у цих контрактах. І щойно гроші будуть на рахунку ФІДЕ ми не зможемо впиливати на вирішення будь-яких питань, а ФІДЕ буде підштовхувати нас до підписання запропонованого варіанту".

"Я бачу лише один вихід - щойно контракти будуть розглянуті і виявляться прийнятними для всіх сторін (Топалов, Камський, ФІДЕ) і будуть підписані, тільки після цього, гроші будуть перераховані на рахунок ФІДЕ", - пропонує Черненко.

"Я буду присутній на конгресі ФІДЕ і сподіваюся, що ми знайдемо вирішення цього питання. А матч безумовно відбудеться, і я подіваюсь що саме в Україні (у місті Львові)".

У свою чергу Федерація Шахів Болгарії підтвердила, що вона погоджується провести матч у себе не зважаючи навіть на те, що призовий фонд буде збільшено із 150 до 250 тисяч доларів.

Проти проведення матчу у Болгарії виступає команда Гати Камського, яка вважає що для Топалова це буде додатковим привілеєм. Та й менеджер Топалова Сільвіо Данилов, так само як і сам екс-чемпіон, неодноразово повторювали, що краще грати на нейтральній території, щоб ні в кого потім не виникало претензій.

Отже, можна сподіватися на те, що на Генеральній асмблеї ФІДЕ, яка відкриється 17 листопада у Дрездені, сторони дійдуть згоди, і Україна не втратить шанс провести шаховий матч чемпіонського рівня.

Нагадаємо, що переможець матчу отримає право на участь у поєдинку за звання чемпіона світу з індусом Вішванатаном Анандом.

За матеріалами Chessbase.com