Українська правда

Мафія Башенка: чому українська федерація велоспорту не має права представляти Україну

1 липня український медіапростір сколихнула звістка про те, що українська велогонниця Ганна Соловей посварилася з головою Федерації Велоспорту України Олександром Башенком.

Конкретний інцидент стався після того, як 27 червня 2019 року Ганна здобула золоту медаль на Європейських іграх, що проходили в Мінську. Тоді на офіційній Facebook-сторінці Федерації привітали чомусь не саму спортсменку, а голову Київської міської федерації велоспорту пана Мухомора. Яким чином ця людина посприяла відмінним результатам Ганни сказати важко. На це звернула увагу і сама велогонниця.

М'яко кажучи, неетична поведінка пана Башенка не залишилася поза увагою ЗМІ та громадськості і конфлікт перестав бути локальним.

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов заявив, що Соловей може розраховувати на його особисту підтримку, відомий український велосипедист Ярослав Попович засудив дії Башенка, а Роман Гладиш, який разом з Соловей виступав у Мінську, назвав подібне спілкування з велосипедисткою неприпустимим.

Правда, сам президент ФВУ не бачить жодної проблеми у своїй поведінці, заявляє, що "привітав же Соловей". і продовжує загрожувати, що будь-яким шляхом прибере велосипедистку зі збірної України (навіть попри те, що Міністерство пообіцяло цього не дозволити).

"Буде займатися фейсбучними дурницями - виженемо і, до речі, найближчим часом", - сказав п'яний пан Башенко.

До вашої уваги сюжет телеканалу СТБ з публічною ганьбою керівника федерації.

Сьогодні 4 липня під вікнами Федерації пройшов мітинг велосипедистів, які вимагали публічних вибачень перед Ганною та звільнення Башенка. Про те ж саме заявила і сама спортсменка під час зустрічі з міністром молоді і спорту України Ігорем ждановим.

Олександр Башенко: хто такий і звідки виліз?

Як зазначає інтернет-видання Главком, Олександр Башенко - бізнесмен, син екс-глави Національної федерації велосипедного спорту України Бориса Башенка. У бізнес-колах пан Олександр відомий як великий забудовник. Очолювана ним компанія ISA Prime Developments свого часу при вельми сумнівних обставин звела цілий ряд будівель в історичній частині Києва: офісний центр Horizon Office Towers по Шовковичній, 42-44, бізнес-центр Горизонт Парк (Амосова, 12), центр Horizon Podol (Набережно-Хрещатицька 9), офісні будівлі за адресами Костьольна, 13А, Жилянська, 48-50А, Жилянська, 43 і на площі Богдана Хмельницького. Під будівництво ISA Prime Developments орендує земельні ділянки на вулицях Антоновича (колишня Горького) та Жилянській.

Гроші під будівництво офісів компанії виділяв банк UniCredit. Всього девелопер отримав $ 200 млн під заставу нерухомості і земельних ділянок. При цьому компанії Башенко брали кредити у 2006-2008 роках, коли ринок був на піку. Сталася криза, і кредити стали для ISA непосильною ношею. Компанія перестала платити, банк почав вибивати борги через суд. Після кризи Башенко більше займався спортом, ніж бізнесом - пішов по стопах батька, теж очолив Національну федерацію велоспорту. Ту саму, яка проводить чемпіонати заради галочки, без участі провідних спортсменів, інформацію про змагання неможливо знайти ні в інтернеті, ні звернувшись за телефоном, вказаним на офіційному сайті.

Федерація на чолі з Башенком не має права представляти Україну на міжнародних змаганнях

На хамську поведінку очільника Федерації звернули увагу не тільки спортсмени, зокрема велосипедисти, а й представники інших сфер діяльності.

Так, на конфлікт відреагувало Адвокатське бюро Юрченко Юрій і партнери. На офіційній сторінці агенства у Facebook було розміщено пост наступного змісту:

Кореспондент Чемпіона зв'язався безпосередньо з Юрієм Юрченком, щоб зрозуміти, наскільки взагалі реальним є звільнення Башенка з посади голови Федерації.

Далі по пунктах:

1. Позачергову конференцію з новими виборами Президента можуть скликати за вимогою 10% членів Федерації.

2. Кількість та персональний склад цих членів невідома.

3. Організація/контора утаємничена, про що говорить відсутність статуту на їх офіційному сайті.

4. Реєстр юридичних осіб свідчить, що Федерація не має відокремлених підрозділів. Простими словами не підтвердила свій міжнародний статус. А за відсутності такого статусу не може називатися Національною та представляти Україну на міжнародній арені.

5. Найочевиднішим рішенням у цій ситуації є конкурс на нову Федерацію з іншим Президентом.

В кінці хотілося б запитати: а скільки ще таких НЕДОфедерацій та НЕДОчиновників існують в українському спортивному просторі?

Олександр Башенко Соловей