Українська правда

Кого "спалить" "алкометр" Сеуканда?

Сергей Шемшученко — 12 вересня 2001, 17:03

Київський "Сокіл" разом із "Беркутом" намагаються відстояти минулі завоювання у СЄХЛ.

Уже стартовий тур сьомого чемпіонату Східноєвропейської хокейної ліги подарував болільникам велику надію: нарешті й у "нашому" турнірі з'явиться справжня інтрига. І хай пояснюється вона не підвищенням класу команд-середняків, а ослабленням фаворитів, непередбачуваність ця дуже тішить.

Засмучує ж укотре оновлена формула змагань. Знову СЄХЛівські чиновники після довгих роздумів у своїй мінській штаб-квартирі придумали не дуже вдалу схему розіграшу. Приміром, перший етап (чотири кола, спарені матчі) практично є простою формальністю, оскільки призові місця розігруватимуться у наступному раунді - плей-оф. Туди "автоматом" потраплять сім кращих, восьма ж команда групи А зустрінеться із кращим клубом групи В.

Створення групи В - чи не єдиний позитивний момент діяльності керівників Ліги. До нижчої компанії увійшло вісім команд, із них - три українські - ХК "Київ", харківський "Витязь", донецький "Донбас", також трьома колективами представлена Білорусь ("Німан-2", "Вітебськ" і "Хімволокно"), є ще латвійська "Призма" та литовська "Енергія".

Змінився й склад учасників "вишки". До старожилів - київських "Беркута" з "Соколом", гродненського "Німана", новополоцького "Поліміра", лієпайського "Металургса", ХК "Рига" й укотре перейменованого "Керамін-Мінська" - приєдналися ХК "Гомель" та московський клуб МДУ. Команда держуніверситету імені Ломоносова стала першою російською ластівкою, досі жоден із клубів РФ участі в турнірах СЄХЛ не брав.

МДУ дебютував у чемпіонатах Росії у 1997 році, стартувавши з другої ліги (четвертий дивізіон). Минулого ж сезону "студенти" здобули путівку до першої ліги, однак піддалися на вмовляння Федерації хокею України та керівництва СЕХЛ пограти на Сході Європи. Тренують МДУ колишній форвард московських "Крильєв совєтов" Іван Авдєєв та його давній товариш і партнер, олімпійський чемпіон Олександр Сидельников.

Відзначу, що найрезультативнішим гравцем МДУ у минулому чемпіонаті Росії (42 шайби, 37 передач) став відомий нападаючий, екс-московський динамівець" Ігор Дорофеєв, другою зіркою клубу є чемпіон світу, захисник Дмитро Фролов.

Має підвищити загальний рівень Ліги й поява ще кількох зірок. Так, ХК "Рига", посилившись новим наставником - знаменитим Василем Первухіним, планує дозаявити (до й без того пристойного складу) таких відомих гравців, як Юріс Опульскіс, Сергій Вишегородцев і колишній енхаелівець Григорій Пантелєєв. Окрім того, на оглядинах перебувають два... японські хокеїсти - Сакурава та Сагувара - і два естонці. Натомість залишив команду надійний воротар Жаботинський.

Неоднозначна кадрова ситуація склалася й в українських клубах. З одного боку, за традицією, у пошуках "дорожчих", легіонерських, хлібів залишили київські "Сокіл" із "Беркутом" кращі гравці. Із "Беркута" повернувся додому - до ХК "Гомель" - білорус Башура, туди ж перейшов і кращий голкіпер минулого чемпіонату Євген Бруль, залишили команду Куликов, Валіуллін. Поповнився ж колектив лише досвідченим Андрієм Ніколаєвим. Та найбільшою і найгучнішою втратою "Беркута" стала відставка головного тренера Олександра Куликова.

Що й казати, звільнення шокуюче - за останні роки під орудою Куликова команда двічі вигравала чемпіонати СЄХЛ та України, один Кубок Ліги, першою із наших клубів пройшла до третього раунду Континентального кубка. Тож усунули тренера від справ точно не за низькі результати. Знаючи скромність Олександра Петровича, не дуже віриться, що він забажав нової неймовірної зарплатні. Та й якогось іншого реального претендента на цю посаду не було, оскільки головним тренером став захисник "Сокола" Сергій Лубнін. Керуючись логікою наших держкомспортівських чиновників, слід чекати й відставки Куликова з посади тренера збірної України, на яку його призначили здебільшого за плідну працю з "Беркутом".

Подейкують, що й для самого Куликова ця відставка стала несподіваною, і він нібито на два тижні зачинився на дачі, нікого не бажаючи бачити. Хоча на матчах стартового туру за участю "Сокола" тренер нашої молодіжки вже посміхався...

Сеуканд на чолі "Сокола" залишився. Зате поїхали до Росії "збірники" Касянчук, Безщасний та Савенко, до Німеччини - Олецький. Незадоволений запропонованим контрактом (віримо, що тимчасово), не грає Марковський. Побули в Києві на канікулах і знову повернулися до Іспанії Дітковський, Наваренко й Гаркуша.

Зате й посилився клуб солідно: після річного відрядження повернувся із "Беркута" Бобровников і відразу ж став капітаном, у захисті з'явилися досвідчені Овчинников і Кирик, у нападі грають не менш досвідчені Буценко, Млинченко, Вологжанинов. Та найяскравішою, хоча й набагато молодшою, зіркою є Сашко Василевський, який свого часу провів кілька матчів у НХЛ за "Сент-Луїс блюз", а загалом за океаном відіграв майже шість років.

- Ваші нові й старі зірки, як і раніше, гратимуть за "Сокіл" до появи пристойної пропозиції від інших клубів? - запитав кореспондент "УМ" в Олександра Сеуканда.

- Із половиною з них ми так і домовилися, дехто пообіцяв дограти чеміонат у нас. А з деякими, якщо вони демонструватимуть такий же низький рівень, як і в повторному матчі з "Німаном" ("Сокіл" програв 1:5 - Авт.), будемо прощатися, - рішуче заявив Олександр Юрійович.

Розумієте, поки ми були на зборах, я був упевнений у своїх хлопцях. Зараз же ситуація змінилася. Матч закінчився опів на п'яту, молоді поїдуть додому, повечеряють, подивляться телевізор. Чим займатимуться старші хокеїсти, можна тільки здогадуватися.

Із часів чемпіонату МХЛ я не користувався своїм "алкометром" - приладом для виявлення алкоголю. Боюся, невдовзі мені доведеться діставати його із шухляди (головний "сокіл" охоче продемонстрував "жахливий" для пияків прилад із різнокольоровими лампочками" - Авт)".

Кого із гравців "зловить" "алкометр", поки що невідомо. Зате відомо, що вчора на "оглядини" мав з'явитися Дмитро Марковський, який розумно вирішив повернутися у великий хокей (водночас не приховуючи свого бажання поїхати за кордон). Начебто всерйоз збирається продовжити кар'єру в "Соколі" й Василевський, якого хотів бачити у своєму складі хабаровський "Амур", але "підписав" тільки Бориса Проценка.

- Коли їдемо до Новополоцька (на матчі другого туру чемпіонату СЄХЛ - Авт.)? - запитав Сашко після матчу у захисника Олексія Бернацького.

- А тобі навіщо? Ти ж знову через місяць до Америки подасися.

- Ні, на цей сезон я з вами", - запевнив екс-форвард "блюзменів.

Це не може не тішити, хоча і хокеїсти, і, звичайно, тренери розуміють, як важко буде українським клубам відстояти здобуті минулого сезону позиції - "Беркуту" - першу, а "Соколу" - третю.