Українська правда

Катерина Рохонян: Виступаю за США, бо в Україні обмежені можливості для самореалізації

Сергей Шемшученко — 4 вересня 2008, 12:56

Головною сенсацією першого раунду Чемпіонату світу з шахів серед жінок в Нальчику знавці назвали перемогу уродженки Миколаєва, яка виступає за США, Катерини Рохонян, що займає 52 рядок у рейтингу ФІДЕ, над українкою Наталією Жуковою (вона 13 у рейтингу).

Ще п'ять років тому Катерина Рохонян жила у Миколаєві і виступала за юнацьку збірну України. Наталія Жукова тоді вже успішно виступала на світовій шаховій арені і була однією з кращих шахісток країни.

У другому раунді колишня українка поступилася нашій співвітчизниці Інні Гапоненко та вибула з турніру.

Катерина Рохонян тепер виступає за США. Фото офіційного сайту турніру

Про перемогу над Жуковою

Це тішить мене, хоча рейтинг Жукової не настільки високий. Якби це була Хампі Конеру (на сьогоднішній день Хампі Конеру - лідер рейтингу ФІДЕ - прим. авт.) Але, звичайно, я не заперечую, що Наталія Жукова дуже іменита шахістка, і перемогти її - велика заслуга. У мене траплялося навіть так, що я вигравала у сильних, а програвала слабким. Все залежить від твого психологічного настрою на гру. З сильними гравцями мені цікаво, більше мотивації, це захоплює.

Про виступи за США

Я сама з Миколаєва. Тато вірменин, народився в Абхазії. Я намагалася влаштувати своє життя в Україні, але це було важко зробити. На жаль, поки там обмежені можливості для самореалізації. П'ять років тому поступила в американський університет, виїхала на навчання і залишилася працювати. Зараз я програміст в компанії "Microsoft". У США я весь цей час практично не займалася шахами. Брала участь лише в одному-двох турнірах на рік. Цього дуже мало. І це далеко не те, як живуть професійні шахістки.

Про нокаут-систему

Нокаут-система дуже жорстка, вона дає перевагу молодим, в яких більше сил спочатку і людям, які краще фізично підготовлені. Я вперше беру участь у турнірі за нокаут системою. Потрібно дуже багато нервів і фізичних сил, щоб перенести хоч би один тайбрейк. Це зовсім інша система і готуватися до ігор потрібно по-іншому. Мені хочеться витягувати максимум користі з чемпіонату.

За матеріалами офіційного сайту турніру