Українська правда

Карякін буде виступати за збірну Росії

Сергей Шемшученко — 17 квітня 2009, 14:21

Український шахіст Сергій Карякін збирається виступати за збірну Росії і прийняти громадянство цієї країни. Про це повідомляє chesspro.ru з посиланням на власні джерела.

Про намір виступати Карякіна за Росію знає один гравець збірної України Павло Ельянов, який підтримує такий крок молодого шахіста.

"Не знаю, чи знали в Україні, я особисто знав про це ще торік. Крок дуже відповідальний. Думаю, що взагалі ж Сергію точно гірше не буде в новій федерації, у новій державі. Як людина, як його друг, я його підтримую абсолютно.

Сергій Карякін - один з найсильніших гросмейстерів світу, він не до кінця себе розкрив. І в цьому плані в Україні у нього перспектив немає. А у Росії, впевнений, він розкриється, і в нього є всі шанси бороти за світовий титул.

Що стосується української збірної, то це непоправна втрата, нічого тут обговорювати. Я думаю, що й інші можуть потягнутися за Сергієм, захочуть змінити українську федерацію на інші федерації", - сказав Ельянов.

Відомий шаховий огладач і гросмейстер Михайло Голубєв у матеріалі для "Chess Today" розповідає, що він спілкувався з батьком Сергія - Олександром, який пояснив, що ця інформація - не таємниця, а перехід до російської збірної - їхне рішення. Олександр сказав, що вони не мають нічого проти України, і вдячні тим, хто допомагав їм у минулому.

Голубєв також спілкувався з президентом Федерації шахів України Віктором Петровим, який, звичайно, не був у захваті від розмов на цю тему. Петров із сарказмом переказав теплі привітання президенту Російської шахової федерації Олександру Жукову, побажавши більших висот, ніж у словенської Федерації, натякаючи на історію з Ганною Музичук, яка декілька років тому змінила українське громадянство на словенське.

Сергій Карякін. Фото Chesspro.ru

Петров також додав, що на його думку, рішення Карякіна не дуже правильне, адже в Україні він мав більшу підтримку, зокрема у Краматорську і Криму.

Окрім того, президент Федерації шахів України вважає що правила ФІДЕ щодо передачі гравців з однієї федерації в іншу суперечать Олімпійській хартії, а посадовців ФІДЕ цікавлять винятково гроші, які вони отримують за трансфери.

"ФІДЕ проводить політику щодо приєднання шахів до олімпійської родини" - говорить Петров, - "і запроваджує безглуздий допінг-тест, не звертаючи уваги на більш важливі речі". Однак, президент ФШУ погоджується, що неможливо залишити Карякіна в українській Федерації проти його волі.

Михайло Голубєв також додає, що вже тривадий час більшість (якщо не усі) провідних українських гравців незадоволені тим, що всередині країни вони не мають змогу заробляти достатньо грошей. Особливо болісним був доволі обмежений розмір винагороди за перемогу чоловіків на шаховій Олімпіаді у 2004 році і на жіночій у 2006-му.

Руслан Пономарьов уже декілька років відмовляється грати за збірну, посилаючись на фінансові причини. Рішення Карякіна серйозно зменшує шанси України на перемогу у Чемпіонаті світу у найближчі 20 років, чи навіть більше.