Українська правда

Іванчук перемагає чемпіона світу у фіналі турніру із швидких шахів Ciudad de Leon

Сергей Шемшученко — 1 червня 2008, 22:45

Український гросмейстер Василь Іванчук, який нещодавно розібрався з одним із претендентів на світову шахову корону Веселином Топаловим, у неділю, 1 червня, здолав і діючого чемпіона світу!

У традиційному турнірі із швидких шахів Ciudad de León, який вже в 21 раз проводиться в іспанському Леоні, цього року разом з Іванчуком брали участь індієць Вішванатан Ананд (перший у рейтингу ФІДЕ - 2803), Олексій Широв, латвієць який зараз представляє Іспанію (2740) і іспанець Франсіско Вальєхо (2684).

Турнір проходить за нокаут-системою у два кола: два півфінали і фінал. Матчі складаються з 4-х партій з контролем часу по 20 хвилин кожному із суперників із додаванням 10 секунд після зробленого ходу. У випадку нічийного результату для визначення переможця граються додаткові партії в бліц.

У півфіналі Іванчук впевнено переміг Широва - 3:1. Василь отримав перемогу спочатку білими, потім чорними - справу було зроблено, і дві останні партії закінчились з нічийним результатом.

Іванчук під час півфінального поєдинку з Шировим. Фото ChessBase.com

Для визначення переможця у півфінальній парі Ананд-Вальєхо знадобились додаткові партії. У основних чотирьох було дві нічиї і по одній перемозі кожного з суперників. У бліцах індієць був сильніший - загальний рахунок 3,5-2,5.

І ось у фінальній серії українець долає Ананда, який, до речі, перемагав на леонському турнірі вже 6 разів! В першій партії Іванчук граючи чорними взяв гору над чемпіоном світу, проте у другій поступився. Третя партія закінчилась з нічийним результатом. І ось у четвертій, тепер уже білими, Іванчук перемагає! Поєдинок двох топ-гросмейстерів закінчився перемогою українця - 2,5:1,5!