Українська правда

Хокей на траві. Вікно в Європу для Вінниці може зачинитись

Сергей Шемшученко — 26 квітня 2005, 17:44

Першість Європи з хокею на траві, яка мала відбутись у Вінниці на початку вересня, під загрозою зриву - місцева влада не в змозі профінансувати реконструкцію стадіону в Центральному парку, як того вимагають європейські чиновники. Планувалось, що престижне змагання прославить наше місто, а міжнародна федерація вже навіть придбала штучне покриття вартістю 100 тис. доларів. Здавалось б, залишилось зовсім нічого.

А все так добре починалось. Ідею про проведення міжнародних змагань у Вінниці наприкінці дев'яностих виношували начальник обласного спортуправління Федір Новік та тренери Павло Мазур та Віктор Костюкевич. А чому би й ні? Міжнародна федерація щорічно допомагала в будівництві сучасних хокейних майданчиків в
багатьох країнах. А нещодавно подібні газони з'явились в Білорусі та Литві.

Комісію, яка прибула тоді до Вінниці, приємно вразило місце розташування стадіону - красивий парк, центр міста. Та й вінницький хокей в країні на перших ролях. Тож вирішили, що першості в Україні бути. Правда, "покататись" до столиці тоді прийшлося чимало, оскільки про подібний "подарунок долі" мріяли Суми, Черкаси, Бориспіль.

Вже в 2002 році міжнародну федерацію вдалось "розкрутити" на 100 тис. доларів й за ці кошти придбати та встановити штучне покриття. Витративши ще кілька мільйонів на встановлення бігових доріжок та інші роботи по реконструкції, стадіон набув пристойного вигляду. Об'єкт відразу ж був включений в перелік баз олімпійської підготовки. А українська федерація хокею, міська та обласна влада письмово засвідчили свою згоду виділити необхідні кошти для приведення стадіону в божий вигляд. Щоб Європа потім з нас не сміялась. Відповідний документ підписав й тодішній міський голова Олександр Домбровський, мовляв, всіляко будемо підтримувати будівництво. Та будівництво завмерло. До першості залишилось не так вже й багато, а на стадіоні, крім майданчика, нічого так й не з'явилось.

Казна не може, Янукович - забув.

За словами Федора Новіка, незабаром вінницький проектний інститут має розробити документацію для подальшого будівництва. Планується побудувати роздягальні, душові, суддівські кімнати, пресс-центр, кафе, а трибуни обладнати пластиковими сидіннями. Нові кімнати розміщатимуться в новій споруді, яка буде зведена біля стадіону. Крім того, буде встановлена загорожа по периметру стадіону. Всі ці "навороти" обійдуться в 5-6 млн грн, яких поки що немає...

- Необхідних грошей в бюджеті немає, - каже начальник обласного сортупраління Федір Новік, - на капітальне будівництво в міському бюджеті заплановано 1,2 млн грн та кілька мільйонів - в обласному. Але це ж на об'єкти всієї області.

Не в змозі допомогти й держкомспорт. Подібних "вінниць" у нього багато, а мішок з грошима не "гумовий". Покладали чиновники певну надію на колишнього прем'єра Віктора Януковича. Під час його візиту у Вінницю йому був вручений лист з проханням допомогти в проблемі. Але країну тоді закрутив вир революції і про Вінницю кандидат в президенти, мабуть, забув.

Вся надія на міністра

На минулому тижні делегація в складі заступника мера Анатолія Ворони, голови бюджетної комісії облради Володимира Борецького та начальника спортуправління Федіра Новіка виїхали до Київа, сподіваючись, що підкине грошенят Міністерство в справах молоді та спорту. Кажуть, міністр обіцяв допомогти...

Нагнав страху й президент європейської федерації Леонардо Негре. Тренер збірної України Павло Мазур з його слів дізнався, що в разі неспроможності нашого міста прийняти чемпіонат, крім сорому на всю Європу, ми ще й насолимо федерації хокею України, яку оштрафують на чималу суму, а національну збірну команду дискваліфікують на кілька років.

- До першості Європи ми йшли не один рік, й втратити такий шанс - це абсурд, - каже Павло Мазур. - Нас тоді ніхто не зрозуміє. Тренуючись на майданчику медколеджу, ми переодягались під деревами, Й помитись не було де. А це, коли ми живемо в 21 столітті. А тут майже все готове...

"Довідка RIA"
Першість Європи з хокею на траві проводиться одночасно в трьох містах: Вінниця, Лейпциг (НЁмеччина), Валлета (Мальта) та Рим (Італія). До складу підгрупи, яка буде змагатись у Вінниці, входять Швеція, Фінляндія, Хорватія, Угорщина, Португалія, Греція та Гібралтар.