Українська правда

Героїня Олімпіади Харлан не спала всю ніч, але вирішила "щось здобути"

Сергей Шемшученко — 14 серпня 2008, 17:52

Олімпійські чемпіонки у змаганні саблісток - жіноча збірна України з фехтування - ще не усвідомили, що стали переможницями головного турніру чотириріччя.

"Коли ми стояли на п'єдесталі, Оля Жовнір сказала "Мені сниться сон". На що я відповіла: "Це не сон, бо він мені сниться також", - розповіла Ольга Хомрова в ефірі УТ-1.

"Ми знали, що медаль поряд. Але, оскільки ми погано виступали окремо, ми виступаємо добре в команді. Так було завжди. І прохід по сітці був дуже важкий. Ми довго готувались до зустрічі з Росією (у чвертьфіналі), тренувались, дивились відео. Вся увага була на цю зустріч. А вихід у півфінал одразу дав бажання фехтувати", - сказала Ольга Харлан, яка принесла найбільше очок у фіналі.

На запитання, коли вдалося повірити, що вдасться переломити хід зустрічі з Китаєм, саблістка відповіла: "Коли ми виграли у Росії, ми зрозуміли, що можемо виграти і в Америки. А коли виграли в Америки, зрозуміли, що можемо перемогти і Китай", - зазначила вона.

"Коли зустріч почалася з такого рахунку, ми затиснулись. Я розуміла, що ми фехтуємо у Китаї. На їхньому помості, за шаленої підтримки. Було дуже важко. Але, коли ми зрозуміли, що втрачати вже нічого, але ми можемо щось отримати, ми зрозуміли, що треба брати", - сказала Харлан.

При цьому спортсменка зізналася, що перед фінальними змаганнями (чвертьфінал з Росією, півфінал з США і фінал з Китаєм відбулися в один день) не змогла заснути, але все одно "була повна енергії".

Галина Пундик, яка довела дівчат до фіналу, але не змогла виступити в ньому, зізналась, що дуже переживала за дівчат і сумувала, що сама не може вийти на доріжку.

Тренер української збірної Вадим Гутцайт, олімпійський чемпіон Барселони-1992, наголосив, що дівчата "здійснили сьогодні подвиг".

"Бо пройти ті три команди - Росію, Америку і вкінці Китай- виграти, програючи всю зустріч, витягнути її, дівчата молодці! У найлегші слова, які можна сказати на їх адресу", - наголосив тренер.

Ще один тренер Валерій Штурбабін зізнався, що дівчата сподівались на медалі, але не думали, що буде така важка сітка. "У фіналі, як казав Вадиму: перше коло ми програємо, а там будемо наздоганяти", - зазначив тренер.

На запитання про що думали тренери, коли дівчата програвали 10 очок, Штурбабін відповів, що думати було ніколи, "треба було заспокоювати дівчат".