Українська правда

Фіни та суддя розгромили збірну України

Сергей Шемшученко — 27 квітня 2004, 11:36

Свій другий матч на чемпіонаті світу в Чехії збірна України знову програла. Цього разу українці були розгромлені збірною Фінляндії з рахунком 5:1. Тим не менш, у цій поразці можна звинувачувати, як підопічних Олександра Сеуканда, що за весь матч заробили 32 (!) хвилини штрафу так і суддю поєдинку німця Ричарда Шутца, який не зарахував "чистий" гол Романа Сальникова при рахунку 3:1 на користь команди Суомі.

Уже стартові хвилини двобою були показовими для українців. На 38-ій секунді був вилучений Шахрайчук і в такому темпі команда Сеуканда грала постійно в меншості до 8-ї хвилини гри. Причому на 3 хвилині Йокінен використав чисельну перевагу дальнім кидком у кут воріт, відкривши рахунок у грі 1:0. Не може, щоб не відчудити вже в другому матчі поспіль наш голкіпер Костянтин Симчук. У матчі зі словаками страж воріт української команди пропустив поміж ніг не сильний кидок, а в грі з фінами його неочікуваний та непотрібний вихід за ворота, намагаючись допомогти Завальнюку обіграти суперника завершився голом у ворота збірної України 2:0. "Дублем" відзначив Йокінен.

Що стосується самої гри, то фіни виділилися високою швидкістю та точністю паса й постійними кидками по воротах Симчука, який у цьому матчі відбив їх аж 50! Українці же граючи від оборони моментами так захоплювалися захистом, що в атаці в цій грі в них практично нічого не виходило. Утім, на 9-ій хвилині збірній Україні вдалася контратака, яку потужним кидком майже від синьої лінії завершив Шахрайчук, що поцілив у 9-ку воріт збірної Фінляндії 2:1. Після скорочення рахунку фіни ще більш згвинтили темп, однак у першому періоді глядачі закинутих шайб більш не побачили. До речі, у першому періоді збірна Україна заробила стільки вилучень, скільки за всю зустріч не спромоглися їх суперники...

Друга 20-хвилинка, як в цілому і вся гра походила за переваги збірної Фінляндії. Українці ж відчайдушно захищаючись третю шайбу у свої ворота все-таки отримали. На 32-ій хвилині черговий розстріл воріт Симчука закінчився прицільним ударом Пелтонена і знову у верхній кут воріт.

Третій період окрім, ще двох шайб у ворота збірної України запам'ятався і не зовсім справедливими діями арбітра. Німецький рефері з періодичністю у кілька хвилин відправляв на лаву штрафників українців, навіть, за ті порушення, які цього не заслуговували. Однак, свою найголовнішу помилку Шутц допустив на 12-ій хвилині завершального періоду, яка повністю вбила інтригу у цій грі. В одній з рідких контратак української команди Роман Сальников пройшов по центру майданчика і прицільно та сильно кинув у нижній кут воріт фінської команди – ГОЛ...? Але не для судді, який узрів у цьому моменті порушення правил. За думкою арбітра Шахрайчук у момент потрапляння шайби у ворота знаходився у воротарській зоні. Однак, суддя чомусь не побачив, або не хотів цього бачити, що в цей момент українця в цю ж зону заштовхав хокеїст збірної Фінляндії...

Після не зарахування шайби українці помітно впали духом та на 53-ій та 58-ій хвилині Піретья та Капанин скориставшись чи не найпершими грубими помилками в захисті зробили рахунок 5:1 на користь збірної України. Примітно, що після того як арбітр не зарахував другу шайбу у ворота збірної Фінляндії, усі уболівальники на цій грі, включаючи словацьких та американських, які очікували на гру своїх команд розпочали підтримувати українську команду скандуючи "UKRAINE" і в цьому їм допомагала невеличка група фанів "синьо-жовтих".

По грі. У цілому українська команда грала в свій хокей і можливо будь поменше вилучень, то й результат міг цілком бути іншим. Єдине, в чому українці переважали своїх суперників – це в бійках, яких було хоча й не багато, але підопічні Сеуканда виявилися більш майстерними в боксі, мабуть, після перемоги свого співвітчизника Віталія Кличко. Гра в захисті – це, звичайно, добре, але й про атаку українцям не варто забувати. У зустрічі з командою Фінляндії українці нанесли по воротах Маркканена лише 11-ть кидків проти 53 по наших воротах у виконанні скандинавів.

На післематчевій прес-конференції наставник української команди не став коментувати суддівство в матчі. По звітному матчі в Сеуканда виникли питання по частині ігрової дисципліни до ряду провідних гравців. Зі збірною США за словами Сеуканда, збірна Україна знову буде грати від оборони, але прикладе всі зусилля, щоб виконати свою задачу саме в наступному матчі.

Тренер фінів Раймо Сумманен помітно нервував до четвертої закинутої шайби. На прес-конференції він підкреслив, що така гра українців дозволить його підопічним добре настроїться на словаків, передає слова наставників сайт "Українська хокейна агенція"