Українська правда

"Діалог неба, землі і людини" на відкритті паралімпіади

Сергей Шемшученко — 6 вересня 2008, 22:37

Церемонія відкриття Паралімпіади в Пекіні за видовищами мало чим поступалася відкриттю Літньої Олімпіади. У першій частині вечора пройшов парад спортсменів. Йому передувало коротке вітання "інопланетян"-марафонців, які з перших хвилин додали вечору дещо футуристичного настрою.

Головною темою барвистої і зворушливої церемонії відкриття Паралімпади, режисером якої став китайський майстер Чжан Цзіган, став "Діалог неба, землі і людини", повідомляє РИА "Новости".

Таким чином режисер подарував нове втілення трибарвній нехитрій емблемі 13-х Паралімпійських Ігор, де блакитна смуга означає небо, зелена - землю, червона - людину.

Багато виконавців - люди з різними фізичними недоліками. Одними з яскравих моментів церемонії став виступ "хору" 300 глухих дівчат, а також "балет руками" у виконанні 11-річної дівчинки, яка втратила ногу під час землетрусу в китайській провінції Сичуань.

"Ми всі стали свідками того, що Китай, попри суворі природні катаклізми, підготував неповторні Ігри", - сказав президент Міжнародного Паралімпійського комітету (МПК) Філіп Крейвен.

Він нагадав, що в майбутні дні Ігор головними героями стануть спортсмени.

"Ви тут для того, щоб радіти, заводити нових друзів, набувати спогадів. Ми хочемо, щоб ви показали упевненість в собі, переконаність", - сказав він, звертаючись до спортсменів.

Як у свою чергу відзначив президент Оргкомітету Пекінської Олімпіади Лю Ци, Паралімпіада в Пекіні є важливою подією для всього світу.

"Ці ігри сприятимуть подальшому гармонійному розвитку світу, солідарності і дружби", - сказав він.

Тригодинна церемонія відкриття Ігор завершилася запалюванням вогню Паралімпіади, який горітиме в Пекіні до 17 серпня, дня закриття Ігор. Після того, як шість факелоносців зробили коло по стадіону, китайський паралімпійський чемпіон Хоу Бінь, покладаючись на силу своїх рук, піднявся на інвалідній колясці по тросу до головного факела Ігор, щоб запалити полум'я над стадіоном.

Репетиції церемонії відкриття Паралімпіади, в якій взяли участь більше 6 тисяч артистів, велися впродовж дев'яти місяців.

Пекінська Паралімпіада стане найбільш представницькою в історії паралімпійського руху. У ній візьмуть участь більше 4 тисяч спортсменів. На Іграх будуть представлено 148 країн і регіонів світу.

newsru.ua