Українська правда

ЧС-2005. Українська вм'ятина у шведській короні

Сергей Шемшученко — 3 травня 2005, 18:18

Швеція й Україна провели свій стартовий двобій на ЧС 2005, підсумок якого ледве не став сенсаційним. Тре Крунур виграли 3:2 лише завдяки шайбі Деніеля Алфредссона в середині третього періоду.

Шведи відкрили рахунок на шостій хвилині матчу. Олександр Побєдоносцев провів неефективний силовий прийом проти Магнуса Канберга, той вирвався з кута майданчика й виїхав перед воротами Сімчука. Костя намагався перервати прохід нападаючою ключкою, але той прокинув шайбу повз нього й другим рухом переправив її у ворота під рукою воротаря.

Другий гол Швеції стався в більшості, на десятій хвилині першого періоду. Томас Родін одержав шайбу в районі лівого кола вкидання, імітував кидок, прибрав нашого захисника й віддав дивний пас на Кенні Йонсона. Симчук, що висунувся далеко під кидок, очікував загрози від Родіна й перекрити відкритий кут не встиг.

У першому періоді українцям ніяк не вдавалося позначити активність у зоні Швеції. Вкидання йшло за вкиданням, шайба не трималася в нападаючих. Не сприяли атакуючим діям і чотири вилучення хокеїстів України в першому періоді. Однак, до честі українців, вони вистояли в нерівних складах при грі 3 на 5 у середині періоду.

"Важко протистояти однієй із кращих команд світу, граючи в меншості настільки тривалий час," помітив Олександр Сеуканд.

Точка зору тренера шведів Бенгт-Аке Густафссона протилежна, "Ми повинні реалізовувати більшість. Це одне з обставин успішного турнірного руху команди".

Українці вийшли на другий період зібраними, зарядженими на боротьбу, і двічі мали зручні можливості скоротити розрив у рахунку. Спочатку Лундквіст парирував щитком кидок Семенченка, потім відбив небезпечний кидок Сальникова.

На сьомій хвилині Україна була нагороджена за зусилля забити. Василь Бобровников прорвався по лівому борті, був зупинений з порушенням правил, але протяг шайбу ще далі. Рефері матчу Володимир Шиндлер тримав руку піднятою, показуючи відкладений штраф. Секунду через Василя зупинили біля борта болючим силовим прийомом, але за момент до цього капітан "Сокола" встиг віддати точний пас на Богдана Савенка. Богдан на самоті викотився на ворота й елегантно переграв Лундквіста, запустивши шайбу між щитків шведського воротаря.

Українці уважно діяли в захисті, уникли вилучень, і знову піймали удачу. Шведи двічі перевіряли на міцність штангу воріт Симчука, але знову проґавили контратаку України. Литвиненко викотився один на ворота суперника, Лундквіст не дозволив Віталію запалити червоне світло, захисники винесли шайбу до синьої лінії правого борта, де її підхопив Климентьєв. Кидок українського капітана застав зненацька воротаря шведів, закритого захисниками. Трибуни ревіли від захвату - 2:2!

Гра стала більш нервовою. Не один раз після свистка виникали сутички, як правило призвідниками виступали розсерджені шведські хокеїсти. І хоча Швеція переважно контролювала гру, до другої перерви рахунок так і не змінився.

Все також зібрано збірна України почала заключний період, шведи були явно стурбовані. Вони змазали подвійну чисельну більшість, двічі пропускали виходи двох нападаючих України на один захисника, і зрештою ледь не пропустили третю шайбу. Сергію Варламову не вистачило крихітного руху ключки, щоб підняти шайбу над рукою лежачого воротаря. Тривалий час не було ясно, які з жовто-синіх светрів належать Швеції, а які Україні!

"Мені здалося, ворота вже порожні," поскаржився Варламов, "але я як треба не потрапив по шайбі. Зіскочила, сволота."

Незабаром статус-кво було відновлено. У середині періоду Алфредссон одержав точний пас від одноклубника Бекмана, прицілився й точно вистрілив у ліву дев'ятку. Симчук, хоч і бачив кидок, нічого не зміг поробити - шайба як із пращі встромилася під поперечину.

Фінальне співвідношення кидків 48-17 ніяк не відповідало рахунку на табло.

"Перший період нам вдався," розповідав Хенрік Зеттерберг, "але в другому ми опустилися до рівня суперника. У них гарна, досвідчена команда, з індивідуально сильними гравцями. Нам варто було працювати із шайбою швидше, але після першого періоду це вдавалося із зусиллями."

Кращими гравцями матчу були названі Костянтин Симчук і Семюель Палссон.

Україна - Швеція - 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Шайби: 0-1, Канберг (Родін, Нурдстрем), 5:17, 0-2, К.Йенссон (Родін, Альфредссон), 9:07 - біл, 1-2, Савенко (Гунько, Бобровников), 26:32, 2-2, Климентьєв, 32:37, 2-3. Альфредссон (Бекман, Польссон), 50:08.
Україна: Симчук. Климентьєв - Толкунов, Литвиненко - Цируль - Сальников, В.Тимченко - Срюбко, Шахрайчук - Варламов - Касянчук, Гунько - Люткевич, Матвійчук - Савенко - Бобровніков. Побєдоносцев - Завальнюк, Ісаєнко - О.Тимченко - Семенченко.
Швеція: Лундквіст. Крунваль - Бекман, Альфредссон - Польссон - Хєглунд. Нурстрем - Маг.Юханссон, Вейнхандль - Хедстрем - Зеттерберг. Родін - К.Йенссон, Нурдстрем - Й.Йенссон - Канберг. Д.Седін - Х.Седін - Самуельссон. Р.Сундін.

Кидки: 17 (4-8-5) - 48 (16-18-14)
Штраф: 18-6.

www.sokil.kiev.ua