Українська правда

Четвертий етап Гран-прі ФІДЕ відбудеться у Києві

Сергей Шемшученко — 15 грудня 2008, 18:50

"Черговий етап Гран-прі ФІДЕ, скоріше за все, відбудеться у Києві. Муніципалітет столиці України надіслав офіційного лист, висловивши бажання організувати цей турнір. Зараз до Києва відбула комісія ФІДЕ і, гадаю, вже днями буде вирішено питання про проведення турніру в квітні майбутнього року в українській столиці" - повідомив президент Міжнародної федерації шахів Кірсан Ілюмжинов під час прес-конференції, яка відбулась у неділю після відкриття третього етапу Гран-прі ФІДЕ.

"Швейцарське місто Монтре надало гарантії лише на 180 тисяч євро, тому ми виключили його із списку міст-організаторів турнірів Гран-прі, - розповідає Ілюмжинов. - А п'ятий, етап відбудеться у серпні в Єревані. Під час Всесвітньої шахової Олімпіади у Дрездені я розмовляв із цього приводу з президентом Вірменії і керівником Федерації шахів цієї країни Сержем Саргісяном, і він готовий прийняти турнір".

Еліста повинна була приймати етап Гран-прі у серпні 2009-го, але столиця Калмикії проводить турнір вже зараз через відмову столиці Катара Дохи. Шостий, заключний етап серії планувався через рік у Карлових Варах. "Поки це місто не зняло свою заявку, хоча до цього начебто йде. В найближчі дні ми визначимося з чеським містом. Якщо Карлові Вари все ж таки відмовляться - розглядатимемо інші пропозиції, дві вже надійшло", - повідомив президент ФІДЕ.

Переможець серії Гран-прі 2008-2009 років отримає право зіграти офіційний матч з переможцем Кубка світу-2009. А переможець цього поєдинку потім боротиметься за титул чемпіона світу з переможцем матчу Ананд -Топалов/Камськи. Таким чином, учасники серії Гран-прі мають хороший стимул.

За словами Ілюмжинова, рішення про зміни у системі розіграшу першості світу не остаточні. "Генасамблея у Дрездені винесла питання про організацію турніру претендентів змагання на обговорення. Але остаточне рішення про це змагання (проводити його чи ні, а якщо проводити, то де) буде узгоджене на Президентській Раді ФІДЕ, яка відбудеться в березні майбутнього року. Ми зараз збираємо пропозиції".

Зокрема, чемпіон світу Вішванатан Ананд, провідні шахісти Левон Аронян і Магнус Карлсен виступають проти організації претендентського турніру. Ми ж, пропонуючи провести таке змагання, виходимо з того, щоб програвший у матчі за вищий титул мав нову можливість вийти на поєдинок за світову корону, а не залишався б за бортом нового циклу розиграшу першості світу".

Цей турнір збере сильних шахістів миру. Ця система має на меті благі цілі: по-перше, турнір кращих гравців планети приверне загальну увагу, послужить справі популяризації шахів у світі, по-друге, для самих учасників таке змагання матиме велике спортивне значення, а також буде цікавим у матеріальному плані, адже призовий фонд турніру складе не менше одного мільйона доларів" - вважає Ілюмжинов.

За інформацією ФІДЕ.