Українська правда

Чемпіонат світу. Завершальне фіаско команди Богданова

Сергей Шемшученко — 6 травня 2003, 18:21

Поступившись в останньому матчі другого групового турніру збірній Австрії з рахунком 2:5, українська команда залишає чемпіонат світу у Фінляндії на щиті. У порівняні з минулорічною першістю збірна України втратила три позиції, і фінішувала серед 16-ти команд лише на 12-ій позиції.

У другому груповому етапі підопічні Богданова не набрали жодного очка і це найгірший результат серед чотирьох команд, які опинилися за межами чвертьфіналів

Лише одна перемога при 5-ти поразках, дві з яких з розгромним рахунком від фіннів та словаків, такий невтішний висновок виступів української команди на фінському чемпіонаті. І хоча наставники збірної, після виграшу в Японії наголошували, що завдання мінімум, а це збереження місце в еліті, вже виконано, гра української команди відверто виглядала пригнічено і розчарувала. Програвати можна по різному. І якщо програш, а не рахунок у матчах з фіннами та словаками особливо не здивував, то ігри з німцями та австрійцями українська збірна повинна було проводити на порядок краще. Чому цього не сталося, потрібно запитати у Анатолія Богданова та найбільше у самих хокеїстів. Лише у матчі з командою Чехії програному з рахунком 5:2, було щось схоже на команду яка грає в еліті світового хокею.

У грі з австрійцями майже повторилася історія матчу з німецькою командою. Велика кількість штрафних хвилин (22) і відсутність комбінаційної гри та злагодженої взаємодії всіх ланок, призвели до того, що вже на початку другого періоду українці "горіли" 3:0. До того ж у черговий раз учудив "зірковий" Дмитро Христич, який був вилучений вже вдруге у ході чемпіонату на 10-ть хвилин. Хоча гравець австрійської команди Дойл зумів все-таки перестрибнути Христича по сидінню на лаві штрафників, отримавши під завершення матчу 25-ть хвилин покарання.

Мабуть вважаючи, що причина всіх невдач у грі голкіперів, Богданов випустив на майданчик Карпенка замість Симчука, проте і після зміни на останньому кордоні, у ворота української команди влетіло ще дві шайби – остання під завершення матчу коли "жовто-сині" випустили 5-го польового гравця. На такий розвиток події українці відповіли у третьому періоді шайбами Шахрайчука та Проценка, але переломити хід гри наші хокеїсти так і не змогли, поступившись з остаточним рахунком 5:2. Всього ж по воротах української команди було завдано 29-ть кидків, а відповіли Христич та компанія 34-ма.

Цікаво, що на завершення світових чемпіонатів 2001 та 2002 років, українці двічі поспіль грали також з командою Австрії але ті матчі закінчувалися для збірної України перемогами...

І звичайно приємно, що наступного сезону збірна України буде грати знову без всіляких відборів серед еліти, але засмучує не стільки 12-те місце української команди, як рівень гри продемонстрований збірниками Анатолія Богданова.

Австрія – Україна – 5:2 (0:0, 0:3, 2:2)
Шайби:Дівіс (Хонбергер), 22:58 (0:1). Дівіс, 26:11 (0:2). Дойл (Лукас), 32:50 (0:3 - біл.). Хонбергер (Траттінг, Унтерлюггауер), 44:59 (0:4). Шахрайчук, 49:48 (1:4). Проценко (Климентьєв), 54:36 (2:4 - біл.). Хонбергер (2:5 - мен, п.в.).