Українська правда

Чемпіонат світу. Україна залишається серед еліти

Сергей Шемшученко — 3 травня 2004, 19:57

Збірна України вже вкотре зуміла втриматися серед еліти світового хокею незважаючи на той безлад та пригнічений стан цього виду спорту в країні. В останній грі турніру на вибування з Казахстаном українців влаштовувала навіть нічия, щоб за рік в Австрії знову опинитися серед найсильніших команд планети. У цілому так вона і сталося. Колишні співвітчизники "скатали" нічию з рахунком 2:2, і Казахстан та Україна залишилися у групі А. На зміну командам Японії та Франції, які залишають еліту грою у вівторок між собою, прийдуть на першість світу 2005 року в Австрії збірні Білорусі та Словенії.

Про цілком миролюбний статус гри Україна - Казахстан говорить і той факт, що казахи за всю гру отримали лише 6-ть хвилин штрафу, а українці, що були на цьому турнірі найменш дисциплінованою командою і того 4-ри... Кидків по воротах суперники завдали порівну по 21-му.

Незважаючи на всі мінуси гри збірної України в Чехії команда головне завдання, а це збереження місця в еліті виконала. Тим більше, якщо зважити на те, що у першому груповому турнірі українці грали в групі з командами, Словаччини, Фінляндії та США, які забезпечили собі місця в чвертьфіналах, то на вихід до наступного раунду ніхто особливо й не розраховував. А той факт, що ми хоча б в хокеї можемо обіграти Францію – це вже своєрідний реванш за виступ нашої головної футбольної країни.

Утім, у порівнянні з минулорічною першістю світу у Фінляндії, де збірна України посіла 12-ту сходинку, регрес на лице. Однак, турбує інше. На наступній світовій першості вже французів та японців не буде, а будуть більш сильні білоруси та словенці, і навіть, збереження місця серед грандів світового хокею для України видасться як перемога на Олімпійських іграх...

До речі, після 12-го місця на першості світу 2003 року з посади головного тренера збірної України був звільнений досвідчений Анатолій Богданов. Чи спіткає така доля його наступника Олександра Сеуканда?

Україна - Казахстан - 2:2 (1:1, 0:0, 1:1)
Шайби: 0:1 Є. Корєшков, 12:55 (А. Корєшков), 1:1 Бобровніков, 13:39 (Харченко, Матвійчук),
2:1 Ширяєв 47:15 (Литвиненко), 2:2 Уппер, 56:21.
Кидки: 21-21, Штраф: 4-6.
УКРАЇНА: Симчук, Шахрайчук, Ширяєв, Литвиненко, Сальников, Толкунов, Срюбко, Савицький, Цируль, Варламов, Семенченко, Ісаєнко, Гунько, Бобровніков, Остроушко, Харченко.

Турнірне положення: 1. Казахстан - 5 очок (3 гри). 2. УКРАЇНА - 4 (3). 3. Японія - 1 (2). 4. Франція - 0 (2).