Українська правда

Чемпіонат світу-2010. Англійський клас переміг українське бажання ВІДЕО

Сергей Шемшученко — 1 квітня 2009, 23:58

Підопічним Михайличенка не вдалося витримати тест збірною світового рівня, яка, до того ж, прагнула реабілітуватися в очах власних вболівальників після невиходу на Євро-2008. І справа тут не лише у результаті, але й у змісті гри, який примушує вболівальників хвилюватися щодо шансів національної команди проти на наступний чемпіонат світу.

Перший тайм матчу показав "традиційність" школи нашого футболу - в деяких моментах футболісти збірної України зовсім не намагалися зберігати м'яч. Це можна було помітити за кількістю безадресних передач захисників гостей, які в окремих моментах намагалися якомога швидше винести м'яча подалі від свого штрафного. Особливо часто на початку зустрічі цим зловживав Дмитро Чигринський.

Перші атаки України закінчувалися на підступах до штрафного майданчику, зовсім необов'язковими були удари з метрів 30 Алієва і Валяєва. Ніхто не сумнівається в ударах Олександра, але атаку можна було продовжити, напевно, більш конструктивно, особливо в епізоді на початку матчу.

Отримавши свободу в центрі поля, хавбеки гостей почали заграватися. І знову "відзначився" півзахисник "Динамо". Після його "обрізки" Англія продемонструвала, як можна провести гостру контратаку, перегравши в три дотика середню лінію "синьо-жовтих". Саме в цьому моменті господарі могли забити перший гол, але вони зробили це трохи пізніше.

Гол у ворота України став результатом двох програних дуелей у своєму штрафному майданчику. У першому випадку Михалик програв боротьбу на другому поверсі Террі, що зовсім недозволено для центрального захисника під час стандарту. У другому випадку Мілевський не дограв епізод зі своїм візаві. Зрозуміло, що до матчу визначається, хто з ким буде грати під час стандартів, але чому Мілевський опинився поруч з Краучем, тільки через габарити обох форвардів? Нападник "Динамо" часто бореться на "п'ятачку" перед воротами, але тільки перед чужими воротами, де не страшно програвати таку боротьбу.

Перше запитання, яке напрошується після забитого голу - за рахунок чого гості змогли би зрівняти рахунок? Вороніну варто віддати належне, у бажанні та боротьбі йому не було рівних. Але індівідальні дії обох українських форвардів без підтримки середньої лінії не мали сенсу. Їх проходи закінчувалися на черговому захиснику господарів і відборі без продовження і без конструктивних дій. Виникло відчуття, що півзахисники і нападники України грають у різних командах.

У другому таймі ситуація на полі не змінилася. Господарі контролювали хід гри, а в лінії оборони "синьо-жовтих" наростала нервозність. Тимощук вибивав м'яч у необов'язковій ситуації, Михалик продовжував зловживати фолами на підступах до шрафного майданчику. Одне з таких порушень закінчилося небезпечним стандартом у воріт України у виконанні Бекхема.

Гол, який забив Шевченко став несподіванкою на тлі такої гри. Україна відповіла винахідникам футболу також голом зі стандарту. І в даному випадку вдало зіграв "на підборі" головний голеадор нашої команди. Занадто самовпевнено грали захисники господарів, дозволяючи собі залишатши без нагляду українського форварда.

Але наступний небезпечний стандарт біля воріт гостей знову закінчився голом. І знову помилка, яка продублювала першу - дуель у своїй штрафній програв Мілевський. Важко було сказати, хто в цьому епізоді мав зіграти з Джеррардом, але боровся з ним український нападник. Ще більше питань виникає з приводу того, чому Чигринський дозволив добити м'яча Джону Террі після скидання мерсісайдця.

У підсумку, до поразки України привели два гола-близнюки зі стандартів, що зовсім не можна назвати несподіваним у грі збірної Англії. Україна мала була бути готова до таких "козирів" від господарів та Капелло.

Англія - Україна - 2:1 (1:0)

Голи: 1:0 - Крауч (29), 1:1 - Шевченко (74), 2:1 - Террі (85).

Англія: Джеймс, Г.Джонсон, Р.Фердінанд (Джагелка, 88), Террі, Е.Коул, Леннон (Бекхем, 58), Лемпард, Джеррард, Беррі, Крауч (Райт-Філліпс, 79), Руні.

Україна: П'ятов, Шевчук, Чигринський, Михалик, Слюсарь (Калиниченко, 90), Валяєв (Назаренко, 61), Ярмаш, Тимощук, Алієв, Воронін (Шевченко, 56), Мілевський.

Попередження: Беррі (10), Михалик (14), Г.Джонсон (73), Бекхем (88).

Перший тайм

Гол Шевченка