Українська правда

Богданов: "Нам є з кого вибирати"

Сергей Шемшученко — 19 квітня 2002, 13:03

Олександр Грибанов,
Константин Дульцев.

Через вісім днів в Швеції стартує чемпіонат світу з хокею. Безумовно, головне питання, яке цікавить наших вболівальників: хто ж потрапить в заповітний список з 23-х чоловік. На це питання люб'язно погодився відповісти головний тренер нашої льодової дружини Анатолій Васильович Богданов:

- Давайте по порядку. Почнемо з наших північноамериканців. Зараз на зборах присутні Марковський, Матвійчук і Зіневич. Окрім того, повинні під'їхати Толкунов або Лазарєв. Їх клуби поки грають один проти одного в плей-офф своєї ліги. Що стосується Срюбко, то він так само горить бажанням грати за збірну і навіть незважаючи на те, що його команда пройшла перший раунд плей-офф. Але у нього контракт з командою НХЛ "Коламбус". І цей клуб дозвілу не дає. Тому на світовому форумі він зіграти не може. На жаль, травмований захисник Лупандін, який спочатку значився в розширеному списку кандидатів. Є домовленість з Дмитром Христичем, який 24 або 25 квітня повинен прилетіти в Швецію. Що стосується Варламова, Понікаровського і Федотенко, то як ви знаєте їх клуби попали в плей-офф Кубка Стенлі, тому послугами цих гравців скористатися ми не зможемо. Тепер по європейцях. На тренувальний збір повинні під'їхати Гунько і Остроушко. Їх клуби поки беруть участь в перехідних матчах чемпіонату Росії. Ми не можемо залучити Люткевича, тому що в свій час він підписав документ, в якому указано, що він не буде грати за збірну України ні в товариських, ні в офіційних матчах. А якщо це станеться - піде річна дискваліфікація гравця з штрафом в 50 тисяч рублів. Це означається в регламенті чемпіонату Росії. Так само закрите питання по Бобкіну і Дяченко, яких ми і не залучали, до того ж у нас і так перебір з форвардами.

Що стосується наших "німців" Чибірієва і Сливченко, то їх послугами ми скористатися не зможемо. У Чибірєва, незважаючи на його бажання грати в збірній, виникли сімейні проблеми. Вадима Сливченко на цей раз ми вирішили не залучати. Він вже віковий гравець, та і слабо зіграв на Олімпіаді. А так, в принципі, всі інші готові і горять бажанням зіграти за збірну на чемпіонаті світу.

- В тому році, чемпіоном України і бронзовим призером чемпіонату СЄХЛ став столичний "Беркут", в складі якого виділялися Аліпов і Ніколаєв. Нам здається, що вони виглядають більш сильними, ніж молодий Шафаренко, хоч ніхто не оспорює його запрошення в збірну…

- Справа в тому, що треба дивитися правді в очі і трохи вперед. Так, той же Ніколаєв і Аліпов безумовно виглядають більш сильними ніж молодий Шафаренко, але в той же час вони своє відіграли. Кращі їх хокейні роки вже позаду. Ми залучали на тренувальні збори того ж Аліпова і Ніколаєва, однак надій вони не виправдали. І той високий рівень, який вони демонструють тут, не означає, що вони будуть його демонструвати на чемпіонаті світу. А запрошення Шафаренко викликане тим, що він перспективний гравець і повинен понюхати пороху і піднабратися досвіду, який йому згодом пригодиться.

- Найслабкіше місце це…

- …центральний нападник. Поки на це місце з кваліфікованих гравців претендують Христич, Шахрайчук, Бобровніков, Цируль і Гніденко.
- Судячи по протоколах, в матчах з росіянами Бобровніков грав на місці захисника.

- В цій грі ми випробовували проблеми із захисними редутами, тому що на частку гравців оборони випало серйозне навантаження, тому ми і вирішили Васю поставити в оборону, щоб вийшло чотири повних п'ятірки. У першій грі він відіграв на місці захисника. Другу почав на місці центрфорварда, але третій період вимушений був знову відіграти на місці захисника. Хоч, на сьогоднішній день особливих проблем по обороні я не бачу. Принаймні, є з кого вибрати.

- Анатолій Васильович, питання особистого характеру. У російській пресі з'явилася інформація, що вас запрошують на роботу в пітерський СКА.

- Ви знаєте, деякі вже почали поздоровляти мене з призначенням на нову посаду (сміється). Запрошення надійшло і доволі таки серйозне. У Санкт-Петербурзі хочуть зробити нову боєздатну команду, яка буде боротися за найвищі місця в чемпіонаті російської Суперліги. Але порадившись з сім'єю, я вирішив ще на рік залишитися в Фінляндії. Мій син повинен закінчити школу і визначиться в цьому житті...

"Українська Хокейна Агенція"