Українська правда

Анатолій Шемякін: Воробйову реально боротися за медалі

Сергей Шемшученко — 11 серпня 2008, 16:01

18 серпня за олімпійські нагороди побореться наш кільцьовик Олександр Воробйов. У фінал він кваліфікувався з третьою сумою - 16,250, пропустивши вперед лише китайця Чень Ібіна (6.525) і болгарина Йордана Йовчева (16,275). Не зміг пробитися у фінал у вправі на щаблині олімпійський чемпіон Афін Валерій Гончаров. І навряд чи статус другого резервіста на брусах - це те, чого він чекав після чотирьох років напруженої роботи і боротьби з епідемією травм.

Шанси наших гімнастів на медаль, а також наші невдачі коментує старший тренер чоловічої збірної Анатолій Шемякін. Оскільки наші хлопці не пробилися в олімпійський командний турнір, він залишився удома і спостерігав за виступом своїх підопічних по телевізору.

- Олександр Воробйов у кваліфікації виступив гідно, - почав розмову Анатолій Петрович. - Валерій Гончаров, в принципі, і на тренуваннях комбінації насилу виконував, а поперечину взагалі жодного разу не пройшов від початку до кінця в період підготовки до Олімпіади. Сподівалися на його досвід - не спрацювало. Валера просто зістрибнув з поперечини після оберту на 360 градусів. Може, накладка зашкодила, може ще щось. Лише він сам дасть відповідь на це питання.

- Може варто було повернутися до старої вправи на поперечині?

- Ні, бо потрапити у фінал було б тоді проблематично, навіть нереально. Рішення ускладнити програму прийняла тренерська рада.

- Ви чекали, що шістнадцяти балів може виявитися замало для того, щоб потрапити у вісімку фіналістів на брусах?

- Взагалі-то так. Ми розраховували отримати 16,100 - 16,200. Валера припустився багатьох середніх помилок, судді поставилися до нього ще досить лояльно. Оцінка для фіналу мала бути вище, звичайно.

- Якщо Воробйов у фіналі виступить так само як у кваліфікації, це вистачить для того, щоб потрапити на п'єдесталі Олімпіади?

- Гадаю, так. Воробйов може зібратися і ще якісніше зробити свою комбінацію. Його базова оцінка - 7,2. Менше помилок допустить у витримці статичних елементів - і сума буде ще вища. А далі вже все залежатиме від суперників, хто з них що покаже. Звичайно, це його перша Олімпіада. Він хвилюється, і тренери теж.

Я вважаю, що у вправі на кільцях найбільш небезпечним для нього є зіскок. Якщо він обмежиться маленькою погрішністю - це нормально, а якщо зробить у доскок - взагалі буде чудово.

За матеріалами "СЭ в Украине"