Українська правда

Ананд і Крамник розпочинають боротьбу за світову корону

Сергей Шемшученко — 13 жовтня 2008, 22:28

Чемпіон світу з Індії Вішванатан Ананд змагатиметься з росіянином Володимиром Крамником.

Рівно рік тому в матч-турнірі восьми в Мехіко Крамник поступився титулом чемпіона Ананду і тепер дістав можливість реваншувати.

"Матчева зустріч між двома претендентами на світову шахову корону - це повернення до витоків шахових змагань - вважає Йозеф Реш, який обіймає посаду директора матчу - Ще в недавньому минулому ФІДЕ з метою привернути найбільшу увагу до розиграшу шахової корони проводило представницькі турніри, проте на даному етапі було вирішено повернутися до витоків".

Володимир Крамник гаряче підтримує саме матчеву схему розиграшу титулу чемпіона світу. "Вважайте мене старомодним, але я думаю, що боротьба за звання чемпіона світу не може відбуватися на турнірі. Це має бути матч двох шахістів, на зразок того, який зараз відбудеться в Бонні між мною і Анандом - зізнався Крамник. - Моя мета - стати чемпіоном світу. Аби я відмовився грати в Мексиці, дорога до титулу була б закрита. Щоправда, переміг не я, а Ананд, але згідно регламенту у мене є право на матч-реванш, яким я і скористався. Скажу відверто, до матчу в Бонні я готуюся в десятки разів ретельніше, ніж готувався до турніру в Мексиці".

Діючий володар шахової корони не надто побоюється свого опонента. Віші Ананд зізнався, що більш ніж добре вивчив свого суперника. "Ми граємо в одних і тих самих турнірах з 1993 року. За 15 років Крамник провів не одну тисячу партій. Покажіть мені будь-яку позицію, і я в 90 відсотках випадків скажу вам, з якої партії Крамника вона взята. Проте це не означає, що я бачу свого суперника наскрізь. Я готовий до того, що Крамник піднесе мені сюрприз. Але я теж збираюся його здивувати - пообіцяв індійський майстер. - Я вивчав гру Володимира з кінця квітня. По десять годин на день аналізував і будував план майбутнього поєдинку. Я намагатимуся уникнути тих позицій, в яких мій суперник виглядає традиційно сильним. Втім, я розумію, що він зробить те ж саме".

За регламентом матч складатиметься з 12 класичних партій, які проходитимуть з контролем часу 2 години на 40 ходів, потім 1 година на 20 ходів і 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід починаючи з 61-го. В разі нічийного результату переможець матчу визначиться на тай-брейку.

Призовий фонд поєдинку складе 1,5 млн. євро. І якщо раніше розподіл призових відбувався за принципом 60% переможцеві, а 40% програвшому, то тепер суперники отримають рівні долі.

За довгі роки Ананд з крамником зустрічалися досить часто. У класичних шахах перевага на стороні росіянина. З 51 партії він виграв шість, а в чотирьох програв. Причому всі перемоги Крамник взяв, граючи білими, при цьому двічі поступившись. Коли право першого ходу належало Ананду, Володимир не виграв жодного разу, а ось Вішванатан двічі приймав капітуляцію суперника.

У "швидких" же шахах Ананд на голову сильніше за свого опонента - 10:2.

"Я не очікую на особливо результативну гру. Якщо подивитись на статистику протистоянь Ананда з Крамником, то з 51 їх класичної партії всього лише в десяти хтось перемагав. Зустрічаються два дуже практичних шахіста і не можна виключати, що для загальної перемоги може вистачити всього одного виграшу - говорить відомий гросмейстер і коментатор Михайло Голубєв. - Чи можуть всі партії завершитися нічиїми? Гіпотетично - так. Але це завдасть великого удару по іміджу шахів. Можна пригадати Каспарова з Карповим, які робили нічиї десятками. Тому добре, що безлімітниє матчі у минулому. Думаю, тут все-таки будуть перемоги в "основний час".

Головні досягнення суперників:

Чемпіонські титули:
Ананд - чемпіон світу ФІДЕ-2000, володар об'єднаного титулу - 2007.
Крамник - класичний чемпіон світу - 2000, 2004, володар об'єднаного титулу - 2006.

Лідерство в рейтингу ФІДЕ:
Ананд - квітень, липень, жовтень - 2007; квітень, липень - 2008.
Крамник - січень-1996 (при рівній кількості очок з Каспаровим); січень-2008 (при рівній кількості очок з Анандом).
У поточному рейтингу Ананд посідає п'яте місце, Крамник - шосте.

"Оскар" найкращому шахістові року:
Ананд - 1997, 1998, 2003, 2004, 2007.
Крамник - 2000, 2006.

В разі перемоги Ананд або Крамник спокійно не відчуватимуть себе найсильнішими на планеті. Новий регламент піднесе їм ще одне випробування у вигляді чергового чемпіонського поєдинку. Суперник визначиться в протистоянні болгарина Веселіна Топалова і американця Гати Камського (зустріч між ними, можливо, відбудеться у Львові). Орієнтовно у 2009 році переможець матчу Крамник - Ананд повинен зіграти з найсильнішим у цій парі.

А ось на невдаху чекає малоприємна процедура відбіркових турнірів. Для того, щоб знов поборотися за світову шахову корону доведеться пройти сито Кубку світу за нокаут-системою або ж успішно виступити в серії Гран-прі. Перспектива не дуже радісна, тим більше що такі майстри, як Крамник або Ананд, не почувають великої любові до різних відбіркових турнірів.

За матеріалами Газета.Ru, Championat.Ru, Chesspro.Ru, Сегодня