Українська правда

Американські олімпійки тренуються в Україні

Сергей Шемшученко — 10 липня 2003, 12:31

13 спортсменок жіночої олімпійської збірної США з хокею прибули для підготовки до нового сезону в Сіверськодонецьку Луганської області. Гравець команди Гелен Рейзен Райз стверджує, що в Україну американки приїжджають до тренера Івана Правілова, якого вважають одним із найкращих фахівців світу.

Літній тренувальний табір для занять хокеєм у Сіверськодонецьку діє вже третій рік. Проводить його український фахівець, головний тренер клубу "Дружба-78" Іван Правілов. Мешкає він і тренує гравців свого клубу в Харкові. Але нині лід в Україні є лише у Сіверськодонецьку. Раніше свої заняття пан Іван проводив у Канаді та Сполучених Штатах Америки. Але тренувати спортсменів у цих країнах – занадто дорого. Тому він вирішив запрошувати іноземців на підготовку в Україні.

"У Сіверськодонецьку є лід. Та в наступні роки ми плануємо перебратися у Харків. Цей табір проводимо кожного року. Буває, що виїжджаємо за кордон. Але нині в економічному плані мені краще проводити школу-табір у Сіверськодонецьку", – зауважує пан Правілов.

В українського тренера разом із 13 спортсменками зі США тренуватимуться ще один спортсмен із Чехії та семеро – з Мексики. Кожен спортсмен-іноземець за місяць тренувань у Івана Правілова заплатить півтори тисячі доларів США. "Для американців це досить дешево. У США це коштує півтори тисячі доларів на два тижні. А в Україні за таку ж ціну вони займатимуться впродовж місяця. Але в цьому я не бачу факту заробляння грошей. Я хочу навчати дітей грати в хокей. Однак вони повинні зрозуміти, що за все треба платити", – переконаний український тренер.

У таборі в Сіверськодонецьку тренуватимуться і гравці жіночої олімпійської збірної США. Гравець команди Гелен Рейзен Райз розповіла, що підготовку до нового сезону саме в Україні команда здійснює вже другий рік поспіль. Івана Правілова американка називає найкращим тренером світу. "Про пана Івана я знаю давно. Кілька років тому він проводив зі своєю командою "Дружба-78" турне Америкою. Мені сподобалося, як грала його команда, тому і вирішила займатися в його школі і за його методикою. Україна мені теж подобається. Знаю, що у вас майже не розвивають жіночий хокей. А це дуже прикро. У США це дуже популярний вид спорту. Є навіть своя Національна хокейна ліга".
Тренування американських хокеїсток в українського тренера закінчаться 31 серпня. Не виключено, що хтось з іноземних спортсменів залишиться в Україні ще на деякий час і гратиме за команду "Дружба-78" у чемпіонаті України.

"Громадське радіо"