Українська правда

"Дружба-78" погрожує знятися з чемпіонату України

Сергей Шемшученко — 3 лютого 2004, 12:36

Керівництво харківського хокейного клуба-школи "Дружба-78" може зняти команду з ігор Чемпіонату України вищого дивізіону, якщо Держкомспорт не скасує свою заборону брати участь у цих змаганнях капітанові команди (юнаки 1987-1989 р.р.) 16-річній Єлизаветі Рябкіній. Так в інтерв'ю УНИАН президент ХКШ "Дружба-78", головний тренер команди Іван Правилов прокоментував заборону Рябкіної грати в складі цієї чоловічої команди. Ця заборона, на думку головного тренера, є абсурдом, тому що в правилах міжнародних змагань нічого подібного немає. Він вважає, що спортивна Україна "повинна грати за міжнародними правилами, а не за правилами якоїсь окремої хокейної ліги, де чиновники старої формації керуються своєю логікою".

За словами Правилова, "в усім світі жінки грають у чоловічих хокейних командах". Перший Чемпіонат світу з хокею серед жіночих команд відбувся 1990 р. За рішенням Міжнародного олімпійського комітету, сьогодні жіночий хокей є олімпійським видом спорту. Найбільший розвиток жіночий хокей придбав у США, Канаді, Скандинавських країнах, Росії. По публікаціях преси, участь жінок у складі чоловічих команд у цих країнах є розповсюдженим явищем.
В Україні в минулому були спроби створення хокейних жіночих команд. Сьогодні цей вид спорту в країні фактично на рівні жіночих команд не існує, і змагання не проводяться.

У Харкові на базі міської ДЮСШ олімпійського резерву разом із хлопцями тренується група дівчат, деякі з яких періодично виступають у складі чоловічої "Дружби-78". Ця команда на чолі з Єлизаветою Рябкіной є багаторазовим чемпіоном України, переможцем багатьох міжнародних турнірів, переможцем Третіх зимових юнацьких спортивних ігор України, інформує www.mignews.com.ua.