Українська правда

У першому турі чемпіонату України перемоги здобули "Харків" і "Білий Барс"

Сергей Шемшученко — 3 жовтня 2008, 12:06

"АТЕК" - ХК "Харків" 1:2 (1:1; 0:1; 0:0)

Судді: Максим Урда, Олександр Говорун, Олег Серебряков (всі – м. Київ)

АТЕК: Пяткевич (до 59:48). Рівний – Дворецький, Морозов – Уваркін, Рябіков – Нікулічев, Чумак – Щербатюк. Печорін – Рябенко – Малашенко, Дзюбенко – Кіча – Задоєнко, Марченко – Хмиль – Єловиков, Волков, Черненко.

Харків: Скрипник. Протопопов – Вишневський, Столяренко – Торяник, Мудрий – Новиков, Оганесян – Мілашенко. Панченко – Большаков – Сірий, Крикуненко – Скіба – Посєвін, Янченко – Грєховодов – Проскурін, Пономар – Шишкін – Кривонос.

Голи: 0:1. Сірий (Большаков, Панченко, 18:57), 1:1. Задоєнко (Кіча, Дзюбенко, 19:16), 1:2. Большаков (Панченко, Сірий, 34:33).
Штраф: 14 – 12.

Матч-відкриття чемпіонату України з хокею нічим не відрізнявся від аналогічних поєдинків у інших видах спорту. Команди не подарували глядачам красивого хокею. Взагалі, стартова гра чемпіонату пройшла під акомпанемент трьох головних ворогів видовищного хокею: нервозність, зажатість та сумбур. Звісно, можна зробити поправку на якість льоду та відверто слабеньке освітлення, проте через годину після матчу "АТЕК" - ХК "Харків" "Компаньйон" та "Білий Барс", перебуваючи у ще гірших умовах, показали куди більш якісний хокей.

Що стосується самого поєдинку, то перші небезпечні моменти почали виникати лише під завісу першого періоду. Взагалі ініціативою володіли гості. Дивно, але підопічним Євгена Гладченка вдалося швидше пристосуватись до спартанських умов на ковзанці "АТЕК". Тож не дивно, що саме харків’яни відкрили рахунок. Автором історичної для 17-го чемпіонату України шайби став 19-річний нападаючий Дмитро Сірий. Але радість харківської команди тривала всього 17 секунд. Саме стільки знадобилося Олегу Задоєнку, щоб відновити статус-кво.

Та останнє слово все ж було за харківськими хокеїстами. Знову своє вагоме слово сказала ударна ланка харківського клубу Панченко – Большаков – Сірий. Олександр Панченко вивів Большакова на побачення з голкіпером і Павло холоднокровно вразив верхній кут воріт Андрія Пяткевича.

Майже весь час до завершення матчу команди провели у боротьбі. До гострих моментів справа доходила надзвичайно рідко, тож закинутих шайб глядачі більше не побачили.

"Компаньйон" - "Білий Барс" 2:4 (0:2; 0:0; 2:2)

Судді: Олег Лускань, Андрій Дронговський, Олександр Горбатюк (всі – м. Київ)

Компаньйон: Сергій Гаврилюк. Володимир Гаврилюк – Скороход, Савченко – Черненко, Лубнін – Дмитренко, Молчун – Козуб. Зіневич – Віталій Гаврилюк – Марковський, Андрущенко – Буточнов – Сухенко, Млинченко – Циркунов – Синьков, Легачов, Руфанов.

Білий Барс: Приятель. Полковников – Бернацький, Ніколаєв – Муханов, Попов – Шевелєв, Лаптєв. Василевський – Микита Буценко – Радецький, Шевченко – Дорохович – Савенко, Бадамшин – Рублівський – Перетятько.

Голи: 0:1. Буценко (Радецький, 3:49), 0:2. Шевченко (Савенко, 14:19 – більш.), 1:2. Черненко (Гаврилюк, Зіневич, 43:09 – більш.), 1:3. Радецький (Буценко, 51:58), 1:4. Василевський (Буценко, Ніколаєв, 55:38 – менш.), 2:4. Марковський (Черненко, Гаврилюк, 56:04 – більш.).
Штраф: 16 – 32.

На відміну від першого матчу ігрового дня, другий поєдинок видався більш динамічним та багатим на події. А розпочався матч з закинутою Микитою Буценком шайби. Слід зауважити, що в цьому епізоді не кращим чином зіграв голкіпер київської команди Сергій Гаврилюк. Відразу після цього пристрасті на льоду закипіли. За кожну шайбу у кожному ігровому епізоді команди вели відчайдушну боротьбу. Інколи справа навіть доходила до мілких сутичок.

В середині другого періоду на думку багатьох вболівальників шайба вдруге побувала у воротах "Компаньйона", але головний суддя зустрічі Олег Лускань взяття воріт не зафіксував, чим викликам масу протестів зі сторони гравців "Білого Барсу". Найактивнішим був Олександр Муханов, який заробив 10-хвилинне вилучення. Проте правду було відновлено – Олександр Шевченко у швидкому відриві подвоїв перевагу гостей.

Другий період пройшов за переваги господарів льоду. На останній секунді киянам навіть вдалось закинути шайбу у ворота Максима Приятеля, проте в цей момент гравець "Компаньйона" перебував у воротарській зоні. Те, що не вдалося киянам у другому періоді, вдалося у третьому. Господарі скоротили своє відставання до мінімуму. Але дві разючі контратаки представників Броварського району зняли всі питання щодо переможця дуелі. Шайба Дмитра Марковського за чотири хвилини до фінальної сирени лише підсолодили "Компаньйону" гіркоту поразки.

Костянтин Буценко: "Ми намагались порадувати вболівальників яскравою та видовищною грою. Сподіваюсь, що нам це вдалося. Що стосується суддівства, то сьогоднішній арбітраж залишає бажати кращого. Проте після бійки кулаками не махають, тож акцентувати свою увагу на цьому не варто".

fhu.com.ua