Українська правда

Олександр Сеуканд: Комплектація "Сокола" завершена на 80 відсотків

Сергей Шемшученко — 20 травня 2008, 15:57

Тренерський штаб думає, ким краще зміцнити склад, менеджери, вони ж селекціонери, зустрічаються з потенційними новачками, ведуть початкові переговори, керівництво клубу думає над умовами контрактів.

...А "Сокіл" потихеньку продовжує зміцнюватися. І, за словами наставника команди Олександра Сеуканда для "повного щастя" залишилося дуже мало...

Зараз у нас дійсно спекотна пора, - трохи втомленим, але задоволеним голосом починає бесіду Олександр Юрійович. - Якщо вже ставимо перед колективом серйозні завдання, отже, потрібно підійти до їх вирішення у всеозброєнні. А не так, як минулого сезону, коли навіть під час чемпіонату склад регулярно тасувався.

Зараз ми докладно займаємося комплектацією команди, це першочергове завдання нашого тренерського штабу та керівництва. Щоб з відпустки у нас вийшов повноцінний колектив.

- Бойовий колектив...

- Ну, про його боєздатність нам розкажуть результати поглибленого медичного обстеження, яке хлопці пройдуть під наглядом досвідчених фахівців з київського Інфіза. Почнеться обстеження 30 червня, триватиме біля тижня, потім усе традиційно: втягуючий збір у Броварах, керівництво клубу ще не вирішило де проводити підготовчі збори: розглядаються різні варіанти - Словаччина, Підмосков'я, точніше, уже знайомий нам Дмитров. Природно, не обійтися і без контрольних двобоїв. Планується, що наприкінці липня до нас у гості приїде воскресенский "Хімік", проведемо два спарринги.

- Олександр Юрійович, повернемося до кадрів. Ви задоволені тією кількістю хокеїстів, що на даний момент є у вас під рукою? І, природно, якістю їхньої гри.

- Ви ж розумієте, час ще є і, цілком можливо, ряди "Сокола" поповняться декількома досвідченими виконавцями. Але можу стверджувати, що на сьогоднішній день комплектація команди завершена відсотків на 80. І це радує.

- Клубу вдалося повернути під "біло-блакитні" прапори багатьох наших досвідчених гравців, що виступали за кордоном, у тій же Білорусі. Паралельно з цим продовжили свої угоди більшість хлопців з торішнього складу.

- Це велика удача, за якою криється величезний обсяг роботи. Мене цілком влаштовують ті виконавці, що вже уклали контракти з клубом. Але, як кажуть, завжди хочеться більшого.

- Напевно, ви хотіли б бачити у складі таких досвідчених бійців, як Карпенко, Литвиненко, Срюбко.

- А ви б не хотіли бачити їх у своїй команді? Але питання поки відкрите, так що краще зверніться до віце-президентів клубу. Вони володіють більшою інформацією. Наскільки мені відомо, усім було зроблено пропозиції підписати нові контракти. Думаю, Ігор Карпенко залишиться в "Соколі", хоча можливі варіанти. З приводу Литвиненко та Срюбко я поки сказати нічого не можу. Якщо хлопці думають над запропонованими їм угодами, напевно, у них є й інші варіанти. А вони, самі розумієте, дуже підсилили б нашу команду.

- Наскільки мені відомо, пропонували повернутися з "Білорусі" у "Сокіл" і Олегові Шафаренко.

- Поки питання зависло в повітрі. Але знаю, що переговори були непростими. Що ж, час ще є.

- Зате днями в команді з'явилося двоє новачків - Ігор Слюсар та Віталій Лахматов. Можна про них докладніше?

- Слюсарю 22 травня виповниться 19 років, він перейшов до нас із броварського "Барса". Лахматов - старший, йому - 26 років. Сам він з Києва, займався в школі "Сокола", але в 13 років опинився в... Швейцарії.

- Зарано виїхав.

- Що означає, виїхав?.. Він же не прийшов в аеропорт, купив квиток і от так запросто, у такому юному віці відправився за кордон. Думаю, хтось із тренерів йому дуже в цьому допоміг. Донедавна виступав за "Цюріх", але зараз виявив бажання повернутися додому, тим більше, що дружина його теж киянка. Агенти вийшли на нашого менеджера В'ячеслава Завальнюка, у хлопця - гарні рекомендації, от ми і вирішили його "підписати". Утім, слухати про достоїнства спортсмена на словах - це одне, подивимося, що покаже лід...

- 80 відсотків є. Відсутні 20 коли збираєтеся придбати?

- Думаю, після двох зборів, у серпні ми вже оголосимо остаточний склад.

- Можна чекати на появу легіонерів? Чи росіяни Малов та Аверкін залишаться єдиними іноземцями?

- Ще перед початком підбору кадрів на наступний сезон я висловив керівництву "Сокола" свою позицію: команда повинна комплектуватися за рахунок українських хлопців. І тільки якщо легіонер буде на три голови сильніший, буде вписуватися в тренерські схеми, тоді він може бути запрошений. Президент та його помічники цілком підтримали мене.

- Утім, у нас ще є три вільні легіонерські вакансії. І після зборів, у серпні, ми зможемо запросити тих же росіян. Якщо, звичайно, не знайдемо на ці позиції своїх, рідних виконавців.

- А які позиції вас більше за все турбують?

- Якщо вдасться "підписати" Карпенко, воротарська лінія буде на рівні. По захисних побудовах у мене вже зараз немає питань. А от атака трохи бентежить. Нам би ще декількох агресивних, забивних форвардів, і можна було б сказати, що все в порядку. Хоча, самі розумієте, все пізнається в грі.

- За великим рахунком, "Сокіл" вже і зараз пристойно укомплектований. З'явиться ще пяток новачків, комусь явно не вистачить місця в основі.

- Конкуренція, тим більше здорова, ще нікому не шкодила, чи не так?..

- Але в минулому сезоні такі гравці, той же Бобровников, Василевський, підтримували форму, виступаючи за "Сокіл-2" у чемпіонаті України. У наступному ж сезоні наша друга команда планує заявитися до другого ешелону білоруського чемпіонату. А контракти будуть підписуватися з гравцями не старшими за 22 роки.

- Не турбуйтеся, ті, хто за різними причинами не буде готовий грати за основний склад "Сокола", ледарювати не будуть. І без роботи вони не залишаться, зайнятість я їм вже зараз гарантую.

- Що ж стосується білоруського чемпіонату... Нам би дуже хотілося, щоб наші молоді хлопці там пограли. Адже у цій першості в основному будуть боротися фарм-клуби, тобто хокеїсти, що з усіх сил прагнуть пробитися до основи. І не думаю, що нашим ветеранам було б цікаво грати проти пацанів.

- До того ж, поки нам не відомі всі пункти регламенту цих змагань. Якщо в нашій національній першості ветерани, що відновлюються після травм або не потрапляють до складу, могли без проблем виходити на лід, то як буде в білоруській - ще питання.

- Утім, саме питання нашої там появи ще остаточно не вирішене. Усі необхідні документи клуб подав, тепер - вирішувати самим організаторам турніру.

- Вибачте, а набереться в нас таких талантів - від 17 років до 22-х - на повний склад?

- Це проблема. Але її можна розв'язати. Якщо "Сокіл-2" все ж таки допустять до білоруського чемпіонату, ми намагатимемось повернути до Київа з тієї ж самої Білорусі наших молодих хлопців. Яких у тому ж Могилеві, Бресті чимало. Узяти, приміром, Благого - брата нашого Олега...

- А який же сенс білорусам нас пускати до себе, якщо ми відразу почнемо забирати в них своїх гравців, тим самим послаблюючи тамтешні клуби?

- Так ми ж, зміцнившись, створимо їм неабияку конкуренцію. При створених керівництвом "Сокола" умовах, з боєздатним колективом, ми не будемо хлопчиками для биття. От вам і здорова конкуренція, і інтрига. Словом, запросивши нас, вони і собі принесуть користь: їхня молодь швидше буде прогресувати.

Віктор Іванченко
Болельщик