Українська правда

Олександр Годинюк: Коли проходив митний контроль, у мене трусилися коліна

Сергей Шемшученко — 4 вересня 2008, 18:58

Відомий у минулому український хокеїст Олександр Годинюк, який провів в НХЛ сім сезонів, розповів про свою втечу з СРСР до Північної Америки.

"На молодіжному ЧМ-1989 я був визнаний кращим захисником. Склад у нас тоді був просто супер: Могильний, Федоров, Буре, Зубов. Влітку мене задрафтовали скаути "Торонто". Мій агент почав вести переговори із "Соколом", але наш головний тренер Анатолій Богданов навідріз відмовився відпускати мене. Я ж дуже хотів відправитися за океан. Коли мені запропонували влаштувати втечу, спочатку відмовився.

У листопаді 1990 року я порвав зв'язки і надовго вибув з гри. Думав, що ця травма може взагалі поставити хрест на моїй кар'єрі. Тому, коли мені вкотре зателефонував агент, я дав згоду на втечу. У мене була туристична віза до Польщі, тому спершу мені купили залізничні квитки у цю країну. Перетинаючи кордон СРСР, відчував себе не у своїй тарілці. Коли ж проходив митний контроль, у мене трусилися коліна.

Боявся, що зараз в моє купе зайде міліційне вбрання, надіне на мене наручники і помістить у камеру попереднього утримання. Але, слава богу, все обійшлося.

З Польщі виїхав до Югославії, а вже звідти узяв курс на Канаду. Через місяць дебютував в НХЛ. Останні роки я жив у Балтіморі. Працював в ресторанному бізнесі. Рік тому отримав запрошення від компанії, яка займається бізнесом на Україні. У результаті я повернувся до Києва, і добре, що вже не в статусі зрадника. Багато хто мене зрозумів і не засуджував за мій вибір", - каже вихованець київського "Сокола".

sports.ru